Kotorvaroški vitezovi plivaju za Časni krst 19. januara

Bogojavljenska litija i peto plivanje za Časni krst u Kotor Varošu biće održano 19. januara čime će biti nastavljena tradicija uprkos epidemiji virusa korona.

Program će početi u 9.00 časova služenjem liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Inicijator ove manifestacije je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš. Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić rekao je da su na sastanku sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije i načelnikom opštine precizirani detalji plivanja za Časni krst.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodat i simbolični su pobjednici – rekao je Narić i pozvao vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u svetom bogosluženju i svečanoj Bogojavljenskoj litiji.

Sakan je rekao da ova manifestacija predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja i pozivam sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj – istakao je Sakan.

U Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije istakli su da su podršku manifestaciji, koja je prošle godine okupila 15 takmičara, pružili brojni privrednici sa područja opštine Kotor Varoš.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, koji će darovati Savo Kerezović, a ostali učesnici dobiće poklone.

Vitezovi koji se odluče za plivanje treba da u ponedjeljak, u periodu od 9.00 do 16.00 časova, prođu zdravstevni pregled u kotorvaroškom Domu zdravlja kako bi bio izbjegnut rizik po njihovo zdravlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*