Kotorvaroški srednjoškolci na pomenu žrtvama u logoru Jasenovac

Učenici Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ Kotor Varoš prisustvovali su juče u Spomen-području Donja Gradina parastosu srpskim žrtvama ubijenim u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Na ovaj način nastavljena je tradicija da kotorvaroški srednjoškolci odaju počast žrtvama jednog od najvećih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu. Grupu učenika iz Kotor Varoša je u Donjoj Gradini predvodio profesor Đorđe Smiljić.

Parastos je služio patrijarh srpski Irinej, nakon čega su glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitali molitve na jevrejskom i romskom jeziku za svoje stradale sunarodnike.

Parastosu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik RS Željka Cvijanović, premijeri Srbije i RS Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama RS i Srbije, preživjeli jasenovački logoraši, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, te predstavnici lokalnih zajednica, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*