Kotorvaroški đaci obilježili dolazak proljeća

Prvačići kotorvaroške centralne osnovne škole “Sveti Sava” posjetili su danas Narodnu biblioteku Kotor Varoš i uživali u pjesmicama posvećenim najljepšem godišnjem dobu – proljeću.

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić kazala je da su povodom 21. marta kada se obilježavaju čak tri značajna događaja, početak proljeća, Međunarodni dan pripovjedanja i Svjetski dan poezije, odlučili da za prve razrede organizuju radionice.

– Danas su nam u posjetu došli drugari iz I3 odjeljenja sa učiteljicom Fikretom Julardžija-Fifić, a sutra i naredne sedmice očekujemo preostala tri odjeljenja prvačića. Pripremili smo za njih vesele pjesmice o proljeću koje je naša teta Mirela čitala drugarima kao i nekoliko priča koje smo im pripovjedali. Pripovjedanje ili čitanje naglas je najbolji način podsticanja čitanja kod manje djece i na taj način će najlakše usvojiti naviku da i sami počnu da čitaju – naglasila je Vasićeva.

Prema njenim riječima, radionice koje organizuju za kolektivne posjete učenika i predškolaca su višestruko korisne jer svaka priča ili slikovnica u sebi krije neku pouku, koju mališani uz pomoć knjižničara na kraju otkriju.

– Pripovjedanjem priča razvijamo kod djece kreativnost jer oni odmah pokušavaju da zamisle likove i događaje iz knjige, podstičemo njihove komunikacijske vještine pa mališani odmah postavljaju pitanja i na kraju razvijamo vokabular jer svaka knjiga krije neke riječi i mjesta za koja oni nisu čuli – pojasnila je Vasićeva.

Mališani su se upoznali sa načinom na koji mogu postati korisnici biblioteke i svojim obavezama kada preuzmu knjigu, a nakon toga su u dječijem kutku bojili bojanke i igrali se sa edukativnim igračkama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*