Kotorvaroški đaci nagradama pronose Teslinu slavu

Učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš Nikola Kalamanda i Vida Vučanović dobitnici su nagrada na takmičenju osnovnih i srednjih škola koje u nazivu imaju ime naučnika Nikole Tesle i izvode nastavu na srpskom jeziku, a priznanja su im uručena danas u Beogradu.

U takmičenju o poznavanju lika i djela svjetskog velikana, koje je organizovala Teslina naučna fondacija Srbija, učestvovale su škole iz Srbije, RS i Mađarske. Dodjela priznanja najboljim učenicima upriličena je u okviru “Dana dijaspore” u Beogradu.

Kalamanda, koji je završio prvi razred na smjeru bravar, nagrađen je za izradu modela Teslinog oscilirajućeg transformatora.

– Napravio sam maketu Teslinog transformatora. Čitao sam o Teslinim izumima i to mi je probudilo ideju da napravim transformator. Rad je bio zahtjevan, ali ne previše pošto sam pratio skriptu koju sam prije toga nacrtao. Ovo mi je prvo takmičenje, ali sam i ranije imao radova slične tematike pošto volim da radim sa strujom. Ne postoji veća inspiracija od Teslinih djela i ogromna čast je dobiti nagradu od fondacije koja nosi njegovo ime – rekao je Kalamanda za MKV.

Vučanovićeva je osvojila nagradu u kategoriji literarnih radova inspirisanih Teslom. Učenica koja je završila treći razred Gimnazije kaže za MKV da je Tesla neiscrpna tema i izvor inspiracije.

– Svoju odluku sam objelodanila porodici i prijateljima, a njihov komentar je bio: “Ma o čemu bi tu mogla pisati?” To je čudno pitanje, mogu pisati o svemu, pronaći inspiraciju u običnom kamenu, a da ne mogu u ovom velikanu. Pročitati samo mrvicu o njemu znači diviti se, a kamoli ući dublje u njegovo stvaralaštvo. Prije ovog rada znala sam osnovne stvari o Tesli, počela sam istraživati i svaka nova stvar koju pročiatam bila je vrijedna toliko da se knjiga napiše, a ne jedan mali stih ili strofa. Inspirisala me najviše njegova borba, borba i dobrota i da ipak želi olakšati živote onima koji su njegov otežali. Kao što rekoh zadnjim stihom pjesme: “…umro u dugovima, a svi smo mu dužni…” – slikovito baš kao u stihovima objašnjava Vučanovićeva.

Vrijedni i talentovani učenici posebno su zahvalni profesoru fizike Đorđu Smiljiću, koji im je pomogao da stvore velika djela o velikanu Teslu.

Pjesma Vide Vučanović

Jedan naučnik, rođen u Smiljanu,

mozgao je i noću i danju.

Vrebale ga mnoge bolesti,

ali ga nisu uspjele omesti.

 

Mnogo toga radio je po svom,

ne zadrža ga ni Edison.

Kažu, novac im pokvario odnos,

ili možda Edisonov ponos.

 

I dok prenos struje sprema,

razviše se principi Teslinog kalema.

Visoke frekvencije, napon milion volti,

tome se nije divio svaki stoti.

 

Radio-daljinsko upravljanje, njegova zasluga,

a u laboratoriji sija munja duga.

Teslin transformator učini čuda,

kao i mnoga otkrića druga.

 

I magnetno polje je njegovo polje,

koliko li je imao snage i volje?

Crtao je linije polja magnetnog,

dok je recitovao “Fausta” Geteovog.

 

Njega nema, ali živi stvaralaštvo,

sad je uzor za njih mnoštvo.

Ljudi prema njemu bijahu ružni,

umro u dugovima, a svi smo mu dužni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*