Kotorvaroška generacija proslavila godišnjicu mature, stigli čak i iz Amerike

Najljepše uspomene su ponijeli iz osnovne škole, perioda bezbrižnosti i druženja, a prijateljstva koja su stekli ostaju za cijeli život, kažu nekadašnji učenici Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo“ koji su maturirali 1990. godine, koji su se okupili u Kotor Varošu da proslave 29 godina mature.

Na proslavu mature došlo je 25 maturanata. Bila je to prilika da se sretnu, ispričaju i prisjete dogodovština iz đačkog doba. Druženje je proteklo u prelijepoj atmosferi, a nakon okupljanja ispred škole, ušli su u učionicu i ponovo, poslije 29 godina, sjeli u školske klupe. Na školskom času nekadašnji učenici govorili su o svom životu nakon završetka osnovne škole.

Osvrnuvši se na do sada pređeni životni put, imaju čime da se pohvale i sebe s ponosom nazovu jednom od sjajnih generacija ove škole. U proteklih 29 godina dokazivali su se i dokazuju u raznim naučnim i društvenim oblastima, a posebno ističu da su ono što nose u sebi velikim dijelom stekli u osnovnoj školi koja im je podarila obimno znanje.

– Organizacija proslave mature bila je izazov, jer nije bilo lako okupiti tadašnje učenike. Posebno bih istakla one koji danas žive rasuti po zapadnoevropskim zemljama i u Americi, a izdvojili su vrijeme da dođu i ispolje emocije prema svojoj generaciji i ovom gradu – kaže Darija Brkić.

Blizu pola godine trajalo je dogovaranje detalja putem društvenih mreža.

– Nismo iznenađeni što je proslava protekla sjajno, jer je riječ o divnoj generaciji koja nikada nije gubila kontakte. Ta prijateljstva i ljubav najdragocjenije su tekovine našeg školovanja – poručila je Jelena Rodić.

Samo zbog proslave mature iz SAD su stigli Danel Draguljić, Bjanka Nušinović i Sanjin Alić.

– Dobra energija nas je pratila tokom višemjesečnih priprema, pa je i proslava mature bila fantastična. Za ovo se živi i vrijedi prevaliti dug put da bi evocirali uspomene na najljepši period života – rekao je Draguljić.

Na proslavi mature bili su i neki od njihovih nekadašnjih nastavnika, Ruža Lamešić, Vojka Stolić, Ranko Gavranić, Branko Rusmir, Željko Delić i Mehmed Muran, kao i učiteljica Nada Jaranović.

Sa njima su na dirljiv način podijelili iskustva o školskim danima i ostvarenim karijerama u protekle gotovo tri decenije.

– Bili ste izuzetno dobri i uspješni učenici, jako ste mi draga generacija, a posebno zbog činjenice da nas niste zaboravili – naglasio je Muran, koji je bio razredni starješina jednom odjeljenju.

Subotnje druženje je nastavljeno u restoranu do ranih jutarnjih časova, a začinio ga je muzički repertoar iz njihovih tinejdžerskih dana. Maturanti su napravili uvertiru dan ranije, a nastavili druženje i juče, sumirajući utiske sa mature.

Nema sumnje da će naredne godine, kada budu obilježavali jubilarnih 30 godina, biti veličanstveno i sa mnogo emocija, a poruka koja je krasila majice maturanata najbolje govori o atmosferi koja je vladala protekle subote – “Ponosni na školske dane i što nakon 29 godina veze nisu pokidane, srećni smo zbog okupljanja novog i zajedničkog provoda dobrog!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*