Kotorvarošanka živi san na visini od deset kilometara

Saudi Arabian 777-300ER Artwork K65053

Avanturistički duh i želja za višim ciljevima vinuli su među oblake dvadesetjednogodišnju Zoranu Čupić iz Kotor Varoša, koja je odabrana za posao stjuardese u avio-kompaniji iz Saudijske Arabije.

Do ideje da se prijavi na konkurs “Saudi erlajnza” vodila je težnja za istraživanjem, za nečim novim i drugačijim od svakodnevnih i poslova na kalup.

­ Nikada me nisu privlačili klasični poslovi, da provedem osam sati u kancelariji i da mi se svakodnevica svede na posao u četiri zida i kućne poslove. Upravo želja za drugačijim bila je povod da se prijavim na konkurs za stjuardesu ­ započinje priču Čupićeva.

Nakon nekoliko razgovora i testova Zorana je ušla u krug odabranih u žestokoj konkurenciji, a prava avantura počela je u januaru, kada se zaputila u saudijski grad Džedu.

Potpuno drugačija kultura, mentalitet i daljina za mnoge su nepoznanica i strah, ali ne i za ovu mladu djevojku.

­ Nisam imala nikakve predrasude o tamošnjoj religiji i kulturi i željela sam da upoznam sve u toj zatvorenoj zemlji. Osim toga, naš tim čine djevojke iz čitavog svijeta i to mi je posebno značajno, jer imam priliku da upoznam nekoliko različitih kultura ­ rekla je Zorana.

Posao stjuardese Čupićeva opisuje kao posao superheroja, jer na nekoliko desetina hiljada metara od zemlje njihov zadatak je da budu sve, od psihologa do medicinske sestre.

­ Moj posao je svakako drugačiji od onog s čim se svakodnevno susrećemo. Mnogo više vremena provodimo na nebu i slobodnog vremena skoro da nemamo, osim kada sletimo u neki grad i imamo nekoliko sati da ga obiđemo ­ navodi Čupićeva.

Zorana je u Saudijskoj Arabiji morala da promijeni život iz korijena, jer je sve sa čim se susrela bilo novo i drugačije i morala je da se tome prilagodi. U tome su joj pomogle i koleginice koje dolaze iz čitavog svijeta, a njena cimerka je iz Kenije.

­ Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku da upoznam ljude iz čitavog svijeta, a sa cimerkom iz Kenije se slažem odlično i kada smo svi na okupu, lakše se nosimo sa problemima ­ rekla je Čupićeva.

Želja za daljim napretkom i novim spoznajama je zvijezda vodilja u životu ove mlade djevojke, a, kako ističe, na ovome ne želi da se zaustavi i nastoji da širi svoje poglede i stiče nova iskustva.

­ Trenutno uživam u svakom trenutku i želim da iskoristim sve ono što mi se pruža, a za budućnost još nemam konkretne planove. Sigurna sam da će i to biti nešto drugačije ­ zaključila je Čupićeva.

Kompanija za koju radi Zorana ima velike ambicije, jer u narednim godinama želi da postane jedna od pet vodećih avio-kompanija u svijetu, a osoblje je jedno od ključnih faktora na tom putu.

– Zbog dobrih rezultata ušla sam u napredniji program svoje kompanije i tokom ovog mjeseca me očekuju putovanja po Evropi, što mi je posebno drago – navela je Čupićeva. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*