Kotorvarošanin osuđen zbog proizvodnje droge u Danskoj

Neven Stanić iz Kotor Varoša i Dragiša Brnić iz Banjaluke osuđeni su u Sudu BiH na ukupno tri i po godine zatvora zbog opremanja laboratorije za proizvodnju droge u Danskoj.

Brnić je dobio dvije, a Stanić godinu i po zatvora, dok su krivice oslobođeni Duško Spasojević i Alen Mujanić.

Stanić i Brnić su proglašeni krivim jer su učestvovali u nabavci, prevozu i ugradnji opreme, radi pripremanja objekta za neovlaštenu proizvodnju kanabisa u Danskoj. Pomogli su da taj objekat bude podignut i proizvedeno najmanje 2.030 stabiljki, odnosno 93 kilograma kanabisa. U optužnici je navedeno da su isplanirali i organizovali transport opreme i potrebnih pomagala za nelegalni uzgoj i proizvodnju marihuane u Danskoj, a otkriveni su u međunarodnoj akciji u kojoj je učestvovalo i pravosuđe BiH.

Poslije njihovog hapšenja policija je pretresla objekte i automobile koje su koristili i tom prilikom pronašla drogu.

– Na području Danske pronađeno je i oduzeto 93 kilograma kanabisa i uhapšene su tri osobe koje su tu zatečene. Ova trojka je i osuđena u Danskoj, a oni su bili u dogovoru sa organizatorom Brnićem, koji je sve finansirao – piše u optužnici.

Brnić je uhapšen u septembru 2014. godine u velikoj policijskoj akciji “Global”. Osim njega, tada su u Banjaluci privedene još četiri, a na području Sarajeva tri osobe.

Brnić i Stanić su bili optuženi i da su se od oktobra 2013. do setpembra 2014. godine bavili neovlašćenom međunarodnom kupoprodajom, prenosom i posredovanjem u daljoj međunarodnoj prodaji droge, ali ih je Sud BiH oslobodio krivice za ovo djelo.

Presuda Suda BiH je prvostepena i Tužilaštvo BiH i odbrana na nju imaju pravo žalbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*