Kotorvarošanin nagrađen na prestižnom festivalu

Kotorvarošanin Aleksandar Jurić dobio je nagradu na prestižnom filmskom festivalu u Hrvatskoj.

Juriću je pripala nagrada na “Liburnia film festivalu” u Opatiji za najbolju montažu dokumentarnog filma “Zašto mama vazda plače”. Ovo ostvarenje dobilo je nagradu i za najbolju režiju na pomenutom festivalu dokumentarnog filma.

Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj BiH. Ena se putovanjem u grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zarobljeništvo.

Ena i njena majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući da li je njihov otac i muž mrtav ili živ. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobijaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Film je do sada prikazan na festivalima “Dukafest” u Banjaluci i prestižnom “Sarajevo film festivalu”, a nagrađen je na “Mostar film festivalu” kao najbolji studentski film.

Film je rađen u produkciji Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci čiji je Jurić student.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*