Kotorvarošanin kandidat za prvog čovjeka Univerziteta u Banjaluci

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin iz Kotor Varoša potvrdio je da će biti kandidat za rektora, a jedan od protivkandidata mogao bi da mu bude profesor na banjalučkom Prvanom fakultetu Vitomir Popović.

– Kao što sam ranije govorio, na funkciju rektora ću se kandidovati ukoliko dobijem podršku saradnika. Tu podršku sam dobio, tako da ću se kandidovati – istakao je Gajanin.

Popović nije ni demantovao, a ni potvrdio da li će on biti jedan od protivkandidata Gajaninu u trci za rektorsku fotelju.

– Još ne mogu komentarisati da li ću se kandidovati – rekao je Popović.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić kazao je da nije promijenio mišljenje i da ne pretenduje na ovu funkciju.

– Nisam se kandidovao za rektora i nemam u planu da se kandidujem – naglasio je Škrbić.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Vaso Bojanić, koji je bio kandidat za rektora kada je na tu funkciju izabran Gajaninov prethodnik Milan Mataruga, kaže da se među kandidatima neće pojaviti novo ime.

– Neću se kandidovati ponovo. Moje mišljenje je da bi kandidati mogli biti profesori Radoslav Gajanin, Novak Kondić i Vitomir Popović. Ne vjerujem da će u tom krugu biti neko novi – rekao nam je Bojanić.

Novak Kondić, profesor na Ekonomskom fakultetu, koji je takođe bio jedan od kandidata kada je Mataruga izabran na funkciju rektora, rekao je da ovaj put nema namjeru da se kandiduje.

– Otkako sam zbog politike izgubio i nisam izabran na funkciju rektora, i to za samo jedan glas više, ne razmišljam o kandidaturi – ističe Kondić.

Namjeru da se kandiduje nema ni Mataruga, koji je, nakon studentskih protesta u novembru prošle godine, dao neopozivu ostavku na tu funkciju na koju je natpolovičnom većinom izabran 2016. godine.

– Prošli put je priča u vezi s imenom kandidata za rektora bila aktuelna, a ovaj put nije. Izgleda da nikoga ne zanima ko će biti rektor – kazao je Mataruga.

Javni konkurs za rektora raspisan je 21. februara, a rok za podnošenje prijava kandidata je deset dana. (Nezavisne novine)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*