Kotorvarošanima dostupne jedinstvene inhalacije i terapijske masaže

Terapijsko-inhalacioni centar otvoren je danas u Kotor Varošu, a njegova posebnost je što će tretmani biti obavljani udisanjem ljekovitog vazduha iz košnica.

“Therapi inhal centar” se nalazi u Vidovdanskoj ulici 32 na Ripištu i radiće od osam do 20 časova, a iza ovog projekta stoji vlasnik pčelarakog gazdinstva Vasić, pri kojem će raditi terapijsko-inhalacioni centar.

Terapija udisanjem vazduha iz košnica pomaže u liječenju velikog broja bolesti poput alergija i bronhitisa, a korisna je i u poboljšanju stanja nervnog i kardiovaskularnog sistema i imuniteta, povećanju radne sposobnosti, poboljšanju rada pluća i donosi druge blagodati za organizam.

Pacijenti će pomoću maske koja je sondom povezana sa košnicom udisati polen, med, propolis, matičnu mliječ, te pčelinji otrov i vosak, odnosno sve pčelinje proizvode koji se koriste u liječenju raznih bolesti.

Pored inhalacija iz košnica na raspolaganju će biti i terapijske masaže cijelog tijela uljima i kremama na bazi pčelinjih proizvoda, koji su pravljeni bez konzervansa i za koje su pribavljeni sertifikati.

– Cijela porodica je uključena u aktivnosti u vezi sa inhalacionim centrom i nadamo se da će ljudi prepoznati kvalitet i korist za zdravlje koji daje ovaj vid terapija – rekao je Vasić.

Riječ je o tek drugom ovakvom centru u RS, a prvi je otvoren u selu Pervan kod Banjaluke čiji je vlasnik Mile Milojević bio gost porodice Vasić.

– Početkom prve paše startuju i terapije. One najbolje rezultate daju kod osoba koje su alergične na polen i koje muče migrena, astma i bronhitis. Prošle godine smo imali više od 70 pacijenata kojima je pruženo 900 terapija. Najbolje je obaviti 15 do 20 terapija da bi bio ostvaren puni efekat. Cijena jedne inhalacije je simbolična i iznosi pet KM. Imamo mnogo pacijenata i iz inostranstva i oni plaćaju pet evra – kaže Milojević.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem centra, navodeći da će porodici Vasić pružiti podršku.

– Centar ćemo promovisati putem Turističke organizacije opštine Kotor Varoš jer je on i jedan vid turističkog potencijala opštine – rekao je Sakan.

Viši stručni saradnik Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede RS Duška Radaković istakla je da je u planu proširenje ovakvih centara koji afirmišu i pčelarsku proizvodnju, te da će raditi na njihovoj promociji.

Na dan otvaranja centra u Kotor Varošu inhalacije su besplatne, a posjetioci su iznenađeni poklonima i prirodnim preparatima na bazi pčelinjih proizvoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*