Kotorvarošani u velikom broju stigli na plivanje za Časni krst

Veliki broj Kotorvarošana okupio se na obalama Vrbanje kod Kotorskog mosta kako bi bodrili hrabre plivače za bogojavljenski Časni krst.

Kotorvarošani su uprkos snijegu došli u velikom broju na lokaciju gdje će 19 učesnika viteškog nadmetanja zaplivati stazom dužine 33 metra, što simbolizuje godine koje je Isus Hrist proveo u ovozemaljskom životu.

Hladnom Vrbanjom zaplivaće Branka Jotanović, Karađorđe Marinković, Bojan Maksimović, Borislav Bogdanić, Mladen Bogdanić, Duško Bogdanić, Daniel Kršić, Srboljub Savanović, Ognjen Vasić, Sanjin Kršić, Nikola Kalamanda, Stefan Pejaković, Marinko Škrbić, Krstan Karupović, Nenad Radić, Stojan Savić, Milan Pejaković, Stivens Narić i Hadži Boro Stanković.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga svake godine obilježimo dostojanstveno, a svi koji uđu u vodu dobijaju blagodat i simbolični su pobjednici – rekao je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat koji daruju Ljerka, Sara i Una Petrović, umjetničku sliku Gorana Čupića i zastave RS i Vojske RS. Biće nagrađeni i najstariji i najmlađi učesnik, jedina djevojka među učesnicima, a svi će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj i za njih će biti obezbijeđen ručak.

Plivanju je prethodila molitva u hramu Rođenja Presvete Bogorodice iz čije porte je potom krenula litija ulicama grada do Kotorskog mosta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*