Kotorvarošani oduševili nastupom u Evropskoj noći istraživača

Učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš po prvi put su učestvovali u takmičarskom dijelu Evropske noći istraživača koja je sinoć održana u Banjaluci i ostavili su fantastičan utisak.

Školu su u najboljem svjetlu predstavili Simo Borić sa timom “Munje”, koji je demonstrirao Hercov eksperiment i Nikola Kalamanda sa timom “Svici”, koji je predstavio Teslin transformator, a ekipe su nastupile pod mentorstvom profesora Đorđa Smiljića.

– Nastup naših učenika bio je odličan i izazvao je veliko interesovanje gledalaca koji su bili oduševljeni onik što su mogli da vide. Članovi timova su puni pozitivnih utisaka, iako nismo imali plasmana – rekao je Smiljić za “Moj Kotor Varoš”.

PR menadžer Evropske noći istraživača Dejan Stupar kazao je da je ove godine na manifestaciji učestvovao rekordan broj gradova – Banjaluka, Bijeljina, Sarajevo, Mostar, Goražde i Travnik. Prema njegovim riječima, pored centralne manifestacije u Banskom dvoru, koji je ugostio naučni kutak, naučni sajam i takmičenje za srednje škole, građani su imali priliku da u Domu omladine vide mobilni planetarijum Astronomskog društva Srbije, a da sa krova Narodnog pozorišta RS će organizovano teleskopski posmatraju mjesec.

Evropska noć istraživača je evropski događaj koji je 2005. godine pokrenula Evropska komisija, a u Banjaluci se održava od 2012. godine. Cilj Noći istraživača je da zbliži građane i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući alternativu za uobičajeni izlazak petkom i promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

Težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život građana te promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom “Kreirajmo bolje sutra”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*