Kotorvarošani ne moraju putovati po nalaze u Banjaluku

Sve nalaze koje izdaje Institut za javno zdravstvo RS pacijenti mogu dobiti putem elektronske pošte, što je posebno značajno za one koji nisu iz Banjaluke pa neće morati da putuju po njih.

Veliki broj pacijenata do sada nije bio upoznat s ovom opcijom, a ovaj vidi dostavljanja nalaza biće prošireni na širi zdravstveni sistem u RS.

Dejan T. iz Kotor Varoša kazao je da se prijatno iznenadio kada ga je zdravstveni radnik Instituta za javno zdravstvo, nakon što je predao uzorak za bris grla, pitao da li želi da mu nalaz pošalju mejlom.

– Do sada kad god smo radili briseve morali smo dolaziti po taj nalaz. Ovo je jedna od pozitivnijih stvari za koje sam čuo da su uveli, a da je građanima korisna – kaže Dejan.

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš Vladimir Bibić kaže da su oni već uvezali Hitnu službu s Univerzitetskim kliničkim centrom RS.

– Komnpletna istorija bolesti pacijenta iz Kotor Varoša, koji je pregledan u našoj Hitnoj službi, može se vidjeti u Univerzitetskom kliničkom centru – rekao je Bibić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Miodrag Marjanović kazao je da je slanje nalaze elektronskom poštom naišlo na odobravanje i da takvih zahtjeva imaju svakim danom sve više.

– Domovi zdravlja koji dostavljaju uzorke na analizu u Institut za javno zdravtstvo na isti način mogu dobijati nalaze – kaže Marjanović.

Digitalizacija u zdravstvenom sistemu RS počela je još prije pet godina, kada su domovi zdravlja započeli s projektom informatizacije, pa su ljekari sve nalaze poput  laboratorijskih analiza, rendgenskih snimaka, ultrazvuka automatski imali u elektronskoj formi na svom računaru i pacijenti više nisu morali nositi nalaze na papiru. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*