Kotorvarošani izveli dio programa posvećenog ruskoj carskoj porodici Romanov

Kotorvarošani Tamara Lazarević-Lukač i sveštenici Miladin Mitrović, Srdjan Knežević i Živko Ilić učestvovali su sinoć u programu u banjalučkom Banskom dvoru gdje je održano kulturno veče “U susret ruskom caru” posvećeno ruskoj carskoj porodici Romanov.

Nastupili su horovi Ruskog kulturnog centra “Ruski mir” i sveštenika Eparhije banjalučke. Lazarević-Lukač je nastupila u horu, a kao solo sopran izvela je i početnu numeru, dok su sveštenici bili u horu Eparhije banjalučke. U okviru programa prikazan je dokumentarni film o carskoj porodici Romanov i otvorena izložba unikatnih fotografija iz porodičnog albuma.

Episkop gorodecki i vetluški Avgustin rekao je da je prikazivanje filma o porodici Romanov važno da bi se današnje stanovništvo upoznalo sa istorijom ruskog naroda, jer je za ruski i srpski narod važno da se realno sagleda prošlost. On je ocijenio da su rusko-srpski odnosi posebni i iskreni, kakvih nema kod drugih naroda, te da su opstali bez obzira na razne pokušaje da budu pokvareni i na iskušenja kroz koja su u istoriji prolazili Rusi i Srbi.

Sveštenik banjalučke eparhije Mitrović rekao je da je ovaj događaj važan, jer uvodi u značajan projekat izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci u čast Nikolaja Drugog Romanova.

– Ovo je izraz zahvalnosti i blagodarnosti ruskom caru zbog podviga koji je učinio za vrijeme Prvog svjetskog rata u koji je smjelo i hrabro krenuo da bi zaštitio srpski narod i pravoslavlje na Balkanu – rekao je Mitrović.

Među uglednim gostima bili su ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ministri u Vladi RS, vladika banjalučki Јefrem, te predstavnici crkvenog, društvenog i političkog života RS. Najljepše utiske iz Banskog dvora ponio je i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu opštine Kotor Varoš Predrag Tešić.

– Oduševljen sam programom koji smo večeras imali čast da gledamo i slušamo. Čestitam našim Kotorvarošanima Tamari Lazarević-Lukač i sveštenicima Miladinu Mitroviću i Živku Iliću zbog čijeg učešća sam bio posebno ponosan – rekao je Tešić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*