Kotorvarošani darovali 77 doza krvi

U trećoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Kotor Varošu danas je prikupljeno 77 doza koje će biti predate Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Akcija je organizovana uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona, a skladu sa preporukama Instituta za Javno zdravstvo RS. 

Predsjednik Komisije za animiranje dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta Kotor Varoš Duško Vasiljević rekao je da su građani pokazali odgovornost i solidarnost.

– Kontinuirana edukacija, informisanje i podizanje svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi jedini je način za postizanje cilja, a to je da pacijent ne čeka krv, već da krv čeka pacijenta – istakao je Vasiljević.

Jubilarni pedeseti put krv je darovao Milorad Savanović.

– Krv je lijek koji jedino čovjek može da proizvede. Dok sam zdrav i sposoban sa zadovoljstvom ću davati krv, a apelovao bih i da se mladi uključe u ovakve akcije – naglasio je Savanović.

Mladen Petrušić je takođe pedeseti put darovao dragocjenu tečnost.

– Redovno dajem krv i mislim da je to plemenit čin. Preporučio bih svima da doniraju krv, jer na taj način mogu da spasu nekome život. Poslije svakog davanja krvi ja se osjećam bolje i zato sam redovan davalac krvi – rekao je Petrušić.

U Kotor Varošu je evidentirano 550 dobrovoljnih davalaca krvi, a ono što ohrabruje je činjenica da je među njima sve više mladih. Sve veći odziv novih mladih davalaca rezultat je stalne promocije važnosti davanja krvi koju provodi Crveni krst u Kotor Varošu.

Akciju je organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta Kotor Varoš u saradnji sa opštinom, a podršku su pružili „Kvimpeks“, „Građus“, Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ i fudbalski veterani Kotor Varoša.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*