Kotor Varoš vratio još 398.000 KM duga, preostalo još 1,99 miliona

Opština Kotor Varoš uplatila je novu ratu na osnovu emisije obveznica i umanjila preostali dug za 398.368,51 KM.

U obavještenju koje je objavila Banjalučka berza navedeno je da je rata dospjevala 15. decembra prošle godine, a da je plaćanje izvršeno 14 dana kasnije. Opštini Kotor Varoš je preostalo da isplati još pet polugodišnjih rata u identičnom iznosu, odnosno 1,99 miliona KM, što znači da bi dug trebalo da bude otplaćen u junu 2020. godine.

Prva javna ponuda obveznica opštine Kotor Varoš realizovana je 26. maja 2010. godine u mandatu načelnika Nedeljka Kneževića kada se opština zadužila 4,5 miliona KM. Fiksna kamatna stopa je šest odsto godišnje na preostali iznos duga, a rok dospijeća obveznica je definisan na deset godina uz trogodišnji grejs period. Opština Kotor Varoš je grejs period iskoristila u prve tri godine poslije emisije obveznica i u tom periodu svakih šest mjeseci plaćala je samo kamatu u iznosu od 135.000 KM.

Opština Kotor Varoš emitovala je obveznice radi finansiranja dijela kapitalnih investicija za šta je bilo namijenjeno najviše tri miliona, dok je do milion i po KM bilo predviđeno za prevazilaženje problema finansiranja prenesenih obaveza iz ranijeg perioda, koje su bile izuzetno nepovoljne po likvidnost opštine.

Aktuelni načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan u više navrata je istakao da je otplata duga nastalog emisijom obveznica za koju godišnje izdvajaju skoro 800.000 KM umnogome opteretila opštinski budžet.

– Zbog tog zaduženja i visokih troškova za plate na minimum je sveden iznos koji preostaje za finansiranje kapitalnih investicija. Bez ovog duga bismo imali mnogo više mogućnosti za ulaganje i fnansiranje kapitalnih projekata zbog čega razmišljamo da posegnemo za refinansiranjem duga kako bi budžet bio rasterećen – istakao je Sakan.

Na osnovu zaduženja putem emisije obveznica u iznosu od 4,50 miliona opština Kotor Varoš će platiti 1,89 miliona maraka kamate čime će ukupni troškovi ovog zaduženja iznositi 6,39 miliona KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*