Kotor Varoš u drugoj kategoriji po razvijenosti opština u RS

Kotor Varoš je zadržao status srednje razvijene opštine na sklali Vlade RS koja je donijela odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u RS za 2017. godinu.
Isti stepen razvijenosti Kotor Varoš je imao i u ovoj godini, a u našem društvu se nalaze i Bileća, Brod, Višegrad, Kozarska Dubica, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Stanari, Foča i Čelinac.
Načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović kaže za MKV da je prelazak opštine iz kategorije nerazvijenih u društvo srednje razvijenih lokalnih zajednica jedan od najvećih uspjeha lokalne administracije u mandatu na isteku.
– U prvom dijelu mandata je nastavljen razvoj Kotor Varoša i dobra saradnja sa Vladom i predsjednikom RS. Uz tu podršku smo završili nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, koje je pratio i privredni razvoj. Kotor Varoš je u tom periodu napredovao. Dokaz za to su mnoga domaća i međunarodna priznanja koja smo dobili, možda i najznačajnije priznanje je što je Kotor Varoš prešao iz društva nerazvijenih u srednje razvijene opštine. Onda je došla katastrofa u vidu poplava, koja je sve zaustavila i velika sredstva smo morali uložiti u obnovu uništene infrastrukture. Potom je uslijedila promjena skupštinske većine i referendum za moj opoziv i velika politička kriza koja je zaustavila razvoj Kotor Varoša – istakao je Vučanović.
On je dodao da je dobro što je kotorvaroška privreda dovoljno jaka i razvijena da nije bilo osjetnijih posljedica političke blokade.
– Do kraja godine će biti otvoreno mnogo radnih mjesta i mislim da će nam nedostajati radne snage. Mi smo među rijetkim opštinama sa ovako visokom stopom zaposlenosti i kroz koju godinu uz stabilnu političku i ekonomsku situaciju možemo doći i do statusa razvijene opštine – istakao je Vučanović.
Kotor Varoš ima jednog od najvećih poslodavaca u RS – “Sportek”, a veliki doprinos razvoju daju i “Dermal”, “Fagus”, “Sim tehnik”, “Mehaničke konstrukcije” i niz manjih preduzeća.
U elitnoj grupi u koju su svrstane razvijene jedinice lokalne samouprave su Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.
Prema kriterijumima Vlade RS nerazvijene opštine su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.
U najlošijoj grupi sa statusom izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*