Kotor Varoš stiče iskustva o brizi o osobama sa invaliditetom

Predstavnici Centra za porodicu “Kuća radosti” i opštine Kotor Varoš učestvovali su danas na konferencija o temi “Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiH” koja je održana u Sarajevu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Centar za porodicu “Kuća radosti” predstavljala je direktorica Dragica Tepić, a opštinu Kotor Varoš Vidosava Tepić. 

– Zahvaljujemo se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Savjetu osoba sa invaliditetom BiH i predstavnicima UNDP-a koji su prepoznali naš rad kao primer dobre prakse saradnje organizacija osoba sa invaliditetom i lokalne zajednice – rekla je Tepićeva.

Kao primjer dobre prakse predstavili su se i udruženja iz Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Ilijaša, Rudog i Kantona Sarajevo.

Cilj skupa je da se dijalogom i primjerima dobre prakse ukaže na značaj saradnje lokalnih zajednica s udruženja koja brinu o osobama s invaliditetom radi unapređenja kvaliteta života njih i njihovih porodica u mjestu u kojem žive.

Konferenciju je otvorio zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, koji je kazao da ministarstvo, zajedno s Savjetom za osobe sa invaliditetom BiH, svake godine obilježava ovaj značajan datum i bira teme od značaja za osobe sa invaliditetom.

– Ove godine smo se odlučili za konferenciju na kojoj će biti fokus saradnje lokalnih zajednica s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima u oblasti osoba s invaliditetom. Svi moramo imati senzibilitet i osjećaj za ovakve stvari, svako od nas treba imati ljudski pristup, a i da se prilagođavamo evropskim standardima i idemo u korak sa Evropom – naveo je Jović.

Predsjednica Savjeta za osobe sa invaliditetom BiH Gospava Rađen-Radić je izjavila da je značaj organizacija osoba s invaliditetom višestruk, prvenstveno zato što su korektivni faktor društva u izgradnji kvalitetnijeg, sigurnijeg i društva po mjeri čovjeka.

Prema njenim riječima, organizacije osoba s invaliditetom u suštini nastaju kao životna potreba, potreba za uklananjem barijera i činjenja života efikasnijim, fleksibilnijim i potpunijim, u cilju integracije osoba s invaliditetom u zajednicu.

– Svaka lokalna zajednica, ukoliko prepozna organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kao izuuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima, utoliko će napredovati i činiti taj proces transformacije društva bržim i kvalitetnijim – smatra Rađen-Radić.

Učesnici konferencije su čuli izuzetne priče iz lokalnih zajednica i pojedinaca. To je jedan od načina da se čuju priče iz lokalnih zajednica širom BiH, analiziraju njihovi uspjesi i da to bude putokaz ka novim rezultatima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*