Kotor Varoš slavi heroje i oslobodioce

Polaganjem vijenaca na Spomen kosturnicu boraca Narodnooslobodilačkog rata i Centralno spomen obilježje poginulim borcima Vojske RS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jutros je počelo obilježavanje Dana opštine Kotor Varoš.

Vijence su, između ostalih, položili načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, njegov zamjenik Mladen Trivunović i čelnici kotorvaroškog SUBNOR-a i Boračke organizacije.

Predsjednik SUBNOR-a Kotor Varoš Jovo Trnjak podsjetio je prisutne da je u Spomen kosturnici sahranjeno 155 boraca iz Narodnooslobodilačkog rata.

– Banjaluka je oslobodjena 22. aprila, a Kotor Varoš na današnji dan u nekoliko teških bitaka. S ponosom i zahvalnošću se sjećamo žrtava koje su pale da bi Kotor Varoš bio grad mira. Naša trajna obaveza je da gajimo sjećanje na poginule borce i da vodimo stalnu brigu o njihovim porodicama – rekao je Trnjak i s žaljenjem konstatovao da su spomenici na teritoriji opštine u veoma lošem stanju, a posebno Spomen kosturnica.

Sakan je istakao da sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS traže rješenje kako bi Spomen kosturnica bila rekonstruisana.

Predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović čestitao je borcima današnji praznik.

– U Odbrambeno-otadžbinskom ratu je živote dalo 305 boraca da bi Kotor varoš ostao slobodan. Neka im je vječna slava i hvala što danas živimo u miru i slobodi. RS je jedini garant ostanka srpskog naroda i zbog toga trebamo njegovati sjećanje na poginule borce – istakao je Trivunović.

Parastos za poginule borce služio je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, koji je poručio da oni koji su stvarali RS i donijeli mir i slobodu našem gradu nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Centralna manifestacija povodom Dana opštine Kotor Varoš biće večerašnja svečana akademija koja počinje u 19 časova i bioskopskoj sali. Na svečanoj akademiji uz obraćanje zvaničnika i prigodan program biće dodijeljene nagrade zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama.

Već na početku Drugog svjetskog rata u Kotor Varošu je uspostavljena vlast Nezavisne države Hrvatske, a ustaše su grad držale pod okupacijom sve do njegovog kraja. Kotorvaroški partizani su bili uključeni u Četrnaestu srednjobosdansku brigadu i susjedne lokalne jedinice, a ustanička područja bila su Šiprage i Maslovare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*