Kotor Varoš se zadužuje pet miliona KM i gradi novu zgradu opštine

Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je danas odluku o zaduženju opštine putem emisije obveznica u iznosu od pet miliona KM.

Rok otplate duga je deset godina uz trogodišnji grejs period, a kamatna stopa je do 4,4 odsto. U toku grejs perioda biće isplaćivan samo polugodišnji iznos kamate, a poslije njegovog isteka glavnica i kamata bi bili otplaćivsni u jednakim polugodišnjim ratama.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan rekao je da se ne radi u cijelosti o novom zaduženju jer će 2,34 miliona KM biti utrošeno na vraćanje preostalog duga na osnovu emisije obveznica iz 2010. godine.

– Preostalih 2,66 miliona  KM utrošićemo na finansiranje kapitalne investicije, odnosno izgradnju zgrade lokalne uprave – istakao je Sakan.

Opština Kotor Varoš uplatila je u januaru ove godine posljednju polugodišnju ratu za otplatu ranije emisije obveznica u iznosu od 398.368,51 KM. Preostalo je da bude isplaćeno još pet polugodišnjih rata u identičnom iznosu, odnosno ukupno 1,99 miliona KM. Nova rata dospjela je 10. juna, a prema planu otplate kompletan dug bi trebalo da bude otplaćen u junu 2020. godine.

Prva javna ponuda obveznica opštine Kotor Varoš realizovana je 26. maja 2010. godine u mandatu načelnika Nedeljka Kneževića kada se opština zadužila 4,5 miliona KM. Opština Kotor Varoš emitovala je tada obveznice radi finansiranja dijela kapitalnih investicija za šta je bilo namijenjeno najviše tri miliona, dok je do milion i po KM bilo predviđeno za prevazilaženje problema finansiranja prenesenih obaveza iz ranijeg perioda, koje su bile izuzetno nepovoljne po likvidnost opštine.

Na osnovu prvog zaduženja putem emisije obveznica u iznosu od 4,50 miliona opština Kotor Varoš će platiti 1,89 miliona maraka kamate čime će ukupni troškovi ovog zaduženja iznositi 6,39 miliona KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*