Kotor Varoš protiv skupih limuzina za funkcionere

Aktivisti Udruženja ReStart Srpska počeli su večeras sa prikupljanjem potpisa za peticiju čiji je cilj da vlasti na svim nivoima u BiH odustanu od kupovine skupocjenih i luksuznih službenih automobila.

Peticija je zaživjela u Banjaluci, a zatim se proširila na više gradova i za tri dana je prikupljeno 3.000 potpisa, čime je već ispunjen zakonski minimum da bi ona bila validna i predata vlastima kako bi zahtjevi zbog kojih je pokrenuta bili stavljeni na dnevni red.

– Zahtjevi su sadržani u tri tačke. Prva je da automobili ne smiju biti skuplji od 50.000 KM plus PDV uz preporuku da ni to ne bude pravilo već gornja granica u slučaju krajnje potrebe. Druga tačka je da moraju biti nabavljana vozila srednje klase, a treća da institucije donesu interne odluke da će se pridržavati pomenutih kriterijuma – rekao je za “Moj Kotor Varoš” jedan od aktivista Udruženja ReStart Srpska i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković.

On je pojasnio da je ovo apolitična inicijativa i da su njome obuhvaćeni svi nivoi vlasti i funkcioneri iz svih političkih partija. Tu tvrdnju ilustrovao je primjerom da su skupocjene automobile u posljednje vrijeme nabavili ili planirali da kupe Dane Malešević iz DNS-a, Predrag Gluhaković iz SP-a, Igor Crnadak iz PDP i Mićo Mićić iz SDS-a.

– Peticija je već dala rezultat jer su Crnadak i Mićić pod pritiskom javnosti odustali od kupovine automobila. Drugi rezultat jeste da je inicijativa probudila svijest građana i zaživjela među njima. Iako smo već prikupili dovoljan broj potpisa da peticija bude razmatrana u zakonskom roku od sedam dana ćemo nastaviti sa prikupljanjem potpisa i cilj nam je da imamo bar po jedan potpis iz svakog grada RS. Puni uspjeh postići ćemo kada funkcioneri ne budu kupovali luksuzne automobile dok se djeca liječe putem SMS poruka, zatvaraju škole i dok nedostaje novca za druge osnovne potrebe – rekao je Stanivuković.

Kotorvarošani su se u solidnom broju odazvali i potpisali peticiju iznoseći jedinstven stav da je u teškom vremenu u kojem živimo nedopustivo da se funkcioneri voze u skupocjenim limuzinama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*