Kotor Varoš primjer uspješne privrede i ekonomskog razvoja

Opština Kotor Varoš predstavlja primjer dobre prakse u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, zaključeno je večeras na Privrednom forumu koji je održan u Kotor Varošu kojem su prisustvovali visoki zvaničnici, lokalhi funkcioneri i 40 lokalnih privrednika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je istakao da je Kotor Varoš primjer ne samo ekonomskog rasta i razvoja, nego i ostanka ljudi na našim prostorima.

– Da bi bio poboljšan privredni ambijent u RS jedna od ključnih stvari je smanjenje poreza i doprinosa na plate, koji su previsoki, što rad čini skupim i ne stimuliše zapošljavanje. Veliki problem je hronični budžetski deficit, koji je doveo do velikih zaduženja, a poreska opterećenja su proizvela sivu ekonomiju – istakao je Ivanić i dodao da je potrebna promjena imidža zemlje kako bi se privukle investicije.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da ova lokalna zajednica ima formiranu privredu, koja je unapređena uspostavljanjem Privrednog savjeta.

– Kotor Varoš zavisi od svojih privrednika, oni su kičma razvoja opštine i da nema njih ni naša lokalna zajednica ne bi bila tu gdje jeste – rekao je Sakan.

On je naglasio da i pored toga postoje problemi sa kojima se privreda susreće, poput nedostatka kvalifikovane radne snage i analiziranja projekcija budućih investicija i za tu namjenu potrebnog broja radnika.

Na Privrednom forumu, koji je organizovao PDP i čija je tema bila “Privreda kao strateški nacionalni interes – uloga i značaj lokalne zajednice”, govorili su i docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Jelena Trivić, ekspert u oblasti poreske politike Predrag Duduković i ekspert u oblasti bankarstva Mirjana Stojanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*