Kotor Varoš predstavlja projekte za investitore i turističku ponudu

Prvi specijalizovani međunarodni sajam nekretnina i investicija “Banjaluka Invest Real Estate Expo 2017” (BLIRE) otvoren u petak u Banjaluci i okupio je oko 50 izlagača i još veći broj institucija i kompanija kroz učešće na pratećim sajamskim panel diskusijama.

Sajam će trajati do nedjelje i tokom trodnevnog programa biće prezentovani potencijali RS i lokalnih zajednica za investicije, projekti građevinskih kompanija, programi institucija na svim nivoima koji se tiču ove oblasti, a učestvuju i banke, osiguravajuće kuće, projektni biroi, agencije za promet nekretnina i drugi subjekti iz branše. Zahvaljujući ovom sajmu Banjaluka je ušla u društvo Beograda, Zagreba i Budve u regionu, te Moskve, Minhena i Nice koji su poznati po ovoj vrsti sajmova.

Veliki broj štandova na sajmu zauzele su lokalne zajednice, koje će prezentovati svoje potencijale, a među njima je i Kotor Varoš. Predstavnici opštinske uprave i Turističke organizacije prezentuju potencijale za investiranje, uslove i olakšice za investitore i turističku ponudu.

– Cilj nam je da investitorima predstavimo turističke potencijale, koji nisu iskorišteni. Imamo velika prirodna bogatstva i potencijal za razvoj lovnog, ribolovnog i planinskog turizma. Investitorima nudimo razne pogodnosti, a da je to pravi put pokazuju uspješni primjeri ulaganja u oblasti obućarske, metaloprerađivačke i drvne industrije – rekao je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan koji će sutra učestvovati i na panel diskusiji o temi “Uloga BFC-a u privlačenju investicija”.

Osnovni ciljevi organizatora sajma su privlačenje stranih investicija, njihovo privlačenje u RS i prezentacija najvažnijih tema iz oblasti investicija i nekretnina.

– Ovaj sajam doprinijeće boljem razumijevanju ekonomskih prilika u RS i uvjeriti investitore da je Srpska poželjna destinacija za ulaganje. Svaki investitor ima snažnu podršku institucija, a sa dobiti koju ostvari može da upravlja bez ograničenja – kazao je ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je otvorio sajam.

Idejni tvorac sajma Predrag Tešić rekao je da su poziv uputili svim lokalnim zajednicama, investitorima u stambeno-poslovne objekte i kompletnoj pratećoj operativi i institucijama.

– Organizovali smo sajam u rekordnom roku i mislim da smo kreirali uspješnu priču za RS i Banjaluku. Rezultati ovog sajma će vidjeti iz godine u godinu. Drugi međunarodni sajam nekretnina i investicija biće održan 4, 5. i 6. septembra i već od ponedjeljka krećemo u pripreme – kazao je Tešić.

Sajam je podržalo i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, a ministar Zoran Klokić je istakao da će manifestacija doprinijeti razvoju Srpske.

– Ovakvi sajmovi su pomogli u privlačenju novih investicija, što je posebno važno s obzirom da su u cijelom regionu u silaznoj putanji – rekao je Klokić.

Na sajmu će po uzoru na zemlje u okruženju biti osnovano udruženje posrednika u prometu nekretnina, što će doprinijeti razvoju tržišta i poboljšanju usluga. Sajam, koji se održava u prostorijama “Banjalučkog sajma” biće zatvoren u nedjelju dodjelom nagrada izlagačima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*