Kotor Varoš otvorio srce za liječenje male Minje

Humanitarni bazar za Minju Matić u toku je u Kotor Varošu, a cilj je da bude pomognuto liječenje ove djevojčice iz Srbije.

Ova plemenita akcija koju je u sklopu kampanje grupe “Normalne mame Banja Luka organizovala Kotorvarošanka Nikolina Knežević trajaće do 16.00 časova.

Akciji se odazvao veliki broj kotorvaroških udruženja, pekara i drugih organizacija sa svojim radovima i proizvodima.

– Svi koji žele da pomognu Minji mogu to da učine posjetom bazaru preko puta kafe bara „Midnajt“ i kupovinom nekih od izloženih proizvoda. Pripremili smo razne poslastice, kolače, krofnice, mafine, igračke, knjige, cvijeće, odjeću i razne druge stvarčice. Posebno se radujemo učešću dječice sa svojim radovima koji će doprinjeti da ovaj bazar bude obogaćen plemenitošću Želimo da i Kotor Varoš da doprinos Minjinom ozdravljenju. Uživajte zajedno sa nama dok činimo dobra djela – rekla je Kneževićeva.

Jednogodišnja Minja Matić boluje od rijetke i izuzetno teške neuromišićne bolesti – spinalne mišićne atrofije tipa 1. Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje, dok ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet mjeseci je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži i podigne glavu, da puzi, niti da sjedi.

Od nedavno postoji i genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću. Jedini način za to je liječenje u inostranstvu. Minji je takođe potreban i aparat za iskašljavanje, ortopedska pomagala, fizikalna terapija, kao i troškovi smještaja i puta radi odlaska na liječenje u inostranstvo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*