Kotor Varoš odao poštu herojima

Polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i spomen-bistu narodnog heroja Rade Ličine u Kotor Varošu je danas obilježen 27. jul – Dan početka ustanka naroda BiH protiv fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Na spomen-kosturnici upisana su imena 155 boraca sa područja ove opštine poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Vijence je položila delegacija opštinske organizacije SUBNOR-a. Nakon odavanja pošte poginulim borcima NOR-a, predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a Vojislav Glavaš istakao je da imena na spomen-kosturnici govore o hrabrosti i odlučnoj borbi naroda tog vremena.

– Naša je dužnost da se prisjetimo svih koji su život dali u borbi protiv fašizma, a da preživjelim borcima NOR-a čestitamo ovaj značajan datum naše istorije – rekao je Glavaš.

On je dodao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su život dali u borbi protiv fašizma – najvećeg zla 20. vijeka, napominjući, da bez prošlosti, nijedan narod ne može imati budućnost.

Osim u Kotor Varošu polaganje vijenaca je obavljeno i na još deset spomenika na području opštine. Jedna od njih su i Maslovare gdje su predstavnici SUBNOR-a i poštovaoci lika i djela Dragana Bubića položili vijence na spomen-bistu pogidnutu u znak sjećanja na ovog narodnog heroja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*