Kotor Varoš ne zaboravlja žrtve zločina u Serdarima

Parastos za 16 Srba koje su na današnji dan prije 27 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga služen je kod spomen-obilježja u kotorvaroškom selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je paroh vrbanjački Dragan Mijatović uz sasluženje sveštenstva.

Vijence na spomen-obilježje položili su predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i rodbina žrtava.

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Savčić je poručio da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

– Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem na one koji dijele pravdu da to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince – rekao je Savčić.

Savanović je podsjetio da se svake godine na istom mjestu okupljaju kako bi obilježili ovaj tragičan dan iz prošlosti.

– Svaki put je ovaj dan jednako tužan i težak, ali ovdje smo da braću i sestre ne bismo zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost piše se loša budućnost – istakao je Savanović.

Sakan je rekao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima.

– Teško je govoriti na ovom mjestu pored spomenika žrtvama. Svakog 17. septembra treba da se sjetimo žrtava, ali i svakog borca koji je stvarao našu otadžbini – naglasio je Sakan.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina. U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko (60) , Bosiljka (53), Jelenko (31), Radmila (21), Slavko (60), Danka (54), Drago (47), Mirko (31), Slaviša (22) i Spomenka Serdar (19), Ljubica (40), Slobodanka (12) i Snježana Tepić (4), Slavko (55) i Slavojka Bencuz (21), te Nikola Dukić (40).

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*