Kotor Varoš među opštinama sa najnižom stopom nezaposlenosti

 

 

Kotor Varoš se nalazi među gradovima i opštinama u kojima je evidentirana najniža stopa nezaposlenosti, a prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS ona iznosi 33,23 odsto.

Riječ je o administrativnoj stopi nezaposlenosti, koja se računa kao odnos broja nezaposlenih i ukupne radne snage. Podaci zavoda za zapošljavanje pokazuju da je na kraju marta ove godine u Kotor Varošu radilo 4.790 osoba, dok je na evidenciji nazaposlenih njih 2.384.

Iako stopa nezaposlenosti iznosi visokih 33,23 odsto, Kotor Varoš se našao među lokalnim zajednicama u RS u kojima je ona najniža zahvaljujući uspješnom poslovanju nekoliko velikih poslodavaca poput “Sporteka”, “Dermala R”, “Fagusa”, “Sim Tehnika” i mnoštva mali preduzeća i radnji.

Stopa nezaposlenosti u Kotor Varošu je i ispod prosječne u RS koja iznosi 35,20 prcenata. Veću nezaposlenost od Kotor Varoša ima ogroman broj lokalnih zajednica među kojima su i regionalni centri poput Prijedora i Doboja, ali i susjedne opštine Čelinac, Teslić i Kneževo.

Naša opština se može pohvaliti da je po zaposlenosti u društvu sa vodećom Banjalukom, Laktašima, Istočnim Novim Sarajevom, Kostajnicom, Gackom, Derventom, Trebinjem, Prnjavorom, Kozarskom Dubicom i Pelagićevom i Ugljevikom. Stanje u Kotor Varošu je bolje nego u mnogim gradovima iz tog društva jer je većina zaposlenih u privredi, dok Banjaluka prednjači u administraciji.

S druge strane najgora situacija je u Jezeru, koje je neslavni rekorder sa 80,57 odsto nezaposlene radne snage, a slijede Rudo i Krupa na Uni.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković kaže da je izmuiranje industrije dovelo do toga da je u mnogim opštinama zaposlenje moguće pronaći samo u opštinskoj administraciji i ostatku javnih službi i preduzeća.

– Kada se sve sabere dolazimo do visoke ukupne stope nezaposlenosti, a njen pad može doći samo ako bude povećana privredna aktivnost, što se i pokazuje u opštinama koje imaju razvijeniju industriju – istakao je Duduković.

Broj nezaposlenih u RS na kraju marta je iznosio 135.690, a zaposlenih 249.610, što znači da administrativna stopa nezaposlenosti iznosi 35,20 odsto.

graf1

graf2

1 Comment

  1. Запита ли се неко од умних српских глава, у каквим условима раде ти радници, за какве наднице, како су мотивисани… Не, само је битно да раде, да буду робо(т)/(в)и страних и домаћих капиталиста, а о правима и обавезама према радницима нико и не спомиње. Симболичне плате, несигурност и неизвјесност, физичке и психичке тортуре су права слика стања и услова општине са најнижом незапослености у РС. Ти радници са својим примањима не могу себи приуштити ништа, изузев простог преживљавања, плаћања кредита и режије. Остатак новца которварошки радници углавном се потроши на јефтину и сумњиву храну, коју опет купују по страним маркетима из увоза, док су запоставили своја домаћинства/имања на којима би толико новца могли зарадити само да се ангажују колико их тјерају превелике норме страних фабриканата…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*