Kotor Varoš i ove godine dobija vitezove u plivanju za Časni krst

Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji biće održana 19. januara u Kotor Varošu.

Program će početi u 9.00 časova služenjem svete liturgije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a potom će litija proći glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Na današnjem sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije precizirani su detalji plivanja za Časni krst.

– Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a svi koji taj dan uđu u vodu dobijaju blagodat i simbolični su pobjednici – rekao je Narić i pozvao vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u litiji.

Sakan je rekao da ova manifestacija, koja je postala tradicionalna, predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj – istakao je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat koji će darovati Ljerka, Sara i Una Petrović i umjetničku sliku Gorana Čupića, a prigodne poklone dobiće i ostali učesnici.

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovoj manifestaciji, koja je prošle godine okupila 17 takmičara i skoro 2.000 posjetilaca, pružili brojni privrednici sa područja opštine.

Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*