Kotor Varoš i Čelinac druga kategorija po razvoju, Teslić u eliti, Kneževo na začelju

Kotor Varoš je zadržao status srednje razvijene opštine na osnovu rangiranja koje je obavila Vlada RS i na osnovu toga donijela odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave za 2019. godinu.

Naš grad se kao i posljednjih nekoliko godina nalazi u drugoj kategoriji lokalnih zajednica na osnovu stepena njihovog razvoja. Osim Kotor Varoša srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su i susjedni Čelinac, te Bileća, Brod, Kozarska Dubica, Milići, Modriča, Novi Grad, Sokolac i Srbac i Foča.

Statusu Kotor Varoša značajno je doprinijela prilično razvijena privreda čiji su nosioci tvornica obuće “Sportek” koja je jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru u RS, fabrika obuće “Dermal”, grupacija “Fagus” koja posluje u više sektora, ali je dominantan drvoprerađivački, “Sim tehnik” i “Mehaničke konstrukcije” iz mašinske industrije i niz manjih preduzeća.

Vlada je u prvu kategoriju u kojoj su razvijene jedinice lokalne samouprave svrstala Banjaluku, Bijeljinu, Gacko, Gradišku, Derventu, Doboj, Zvornik, Istočnu Ilidžu, Istočno Novo Sarajevo, Laktaše, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Stanare, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*