Kotor Varoš dogovara projekte sa Kotor Varošom u malom u Hrvatskoj

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan boravio je danas u radnoj posjeti opštini Rugvica u Zagrebačkoj županiji i razgovarao sa načelnikom i saborskim poslanikom Matom Čičkom o mogućnostima prekogranične saradnje i realizaciji projekata.

Sastanku su prisustvovali i hrvatski odbornici u Skupštini opštine Kotor Varoš Ivica Marčinković i Nedeljko Perić i koordinator između opštine i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS i stručni saradnik za rad sa povratnicima Dragan Juričević.

Rugvica je jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih opština u Hrvatskoj, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate i sve veće investicije. Budžet opštine je blizu 24 miliona KM, prvenstveno zahvaljujući prihodima od investicija u privrednoj zoni.

Poseban raritet je da je od 8.200 stanovnika 1.200 sa područja kotorvaroške opštine.

– Upravo zbog činjenice da u ovoj opštini živi veliki broj Kotorvarošana željeli smo sagledati mogućnosti za saradnju i načine realizacije projekata na obostrano zadovoljstvo i uz pomoć pretpristupnih fondova EU koji su otvoreni za prekograničnu saradnju – istakao je Sakan.

Čičak je upoznao Sakana sa projektima koji se realizuju i koje je prepoznala EU.

– U privrednoj zoni IKEA gradi trgovački centar vrijedan 88 miliona evra, koji će otvoriti 400 novih radnih mjesta. Osim toga obezbijedili smo 30 miliona evra za izgradnju sistema odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i za 51 kilometar kanalizacije kojom će biti pokriveno 2100 domaćinstava – naglasio je Čičak i dodao da je na raspolaganju kada je u pitanju stvaranje što boljih uslova za ostanak Hrvata na području opštine Kotor Varoš.

Sakan i Čičak su razgovarali i o mogućnostima saradnje na kulturnom i sportskom planu, a dogovoreno je da u što skorije vrijeme bude organizovan novi sastanak u Kotor Varošu, gdje bi konkretizovali prijedloge prekogranične saradnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*