Kotor Varoš dobio Društvo srpsko-ruskog prijateljstva

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Zlatni prsten” formirano je u Kotor Varošu i okupljaće potomke Rusa i rusofile u našem gradu.

Za predsjednika društva je imenovan profesor ruskog jezika u penziji Slobodan Tešić, a za članove Upravnog odbora Evelina Molčanov, Panto Bojić, Velibor Tepić, Predrag Tešić i Darko Gavrilović.

“Zlatni prsten”, koji je simboločno formiran u kotorvaroškom restoranu “Ruski car”, je dobio i počasnog člana – doktora filozofije i istoričara Konstantina Pavljuca iz Moskve, koji je bio specijalni gost na sjednici inicijativnog odbora za osnivanje društva.

Dogovoreno je da se društvo bavi promocijom ruskog jezika, kulture, turizma, privrede, ali i da promoviše Kotor Varoš i njegove znamenitosti i potencijale u Rusiji. Donesen je prijedlog da se radi na bratimljenju Kotor Varoša sa gradom Kostroma koji pripada ruskoj regiji Zlatni prsten.

Predrag Tešić je upoznao prisutne sa istorijatom Rusa u RS i o ruskoj regiji gradova muzeja oko Moskve po imenu Zlatni prsten.

– Naziv našeg društva simbolizuje čvrstu vezu i bratstvo Srba i Rusa, a ujedno i jednu od ruskih regija koja predstavlja istorijski, vjerski i turistički biser Rusije i obuhvata dvadesetak gradova – istakao je Tešić.

Pavljuc je održao predavanje o temi “Srbi i Rusi – veza za budućnost”, istakavši da su Rusi i Srbi istorijski prijatelji i braća.

– Veliki izazov je što mladi često nisu svjesni dubine tih odnosa, a bez tih istorijskih vrijednosti gubimo nacionalni identitet. Ako na istinskim vrijednostima koje su nas vijekovima držale zajedno budemo gradili odnose imamo perspektivu – rekao je Pavljuc.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*