Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i policija izdali upozorenja za paljenje vatre

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Zdenko Sakan izdao je obavještenje o preduzimanju mjera protivpožarne zaštite kako bi u predstojećoj sezoni bilo spriječeno izbijanje požara i ugrožavanje imovine i stanovništva.

Obavještenje je izdato s obzirom da predstoji uobičajeno proljećno uređenje zemljišta, koje obuhvata čišćenje voćnjaka, njiva, živica, krugova preduzeća, dvorišta i drugih posjeda, a dolaze i topliji dani i vrijeme izleta u prirodu.

– Uobičajena praksa je da se sav prikupljeni materijal spaljuje i da izletnici u prirodi pale vatru. Da bi bilo spriječeno izbijanje požara upozoravamo stanovništvo da je zabranjeno paljenje vatre u blizini šuma i lako zapaljivih materijala. Zapaljena vatra na drugim lokacijama mora stalno biti pod kontrolom i ne smije ostati neugašena. U slučaju izbijanja požara svo radno sposobno stanovništvo u blizini požarišta dužno je da se odmah uključi u lokalizovanje i gašenje upotrebom sredstava kojima raspolaže kao što su lopate, grablje, motike, sjekire, kante sa vodom, motorne pile i slično – navedeno je u obavještenju koje je potpisao Sakan.

Na oprez prilikom paljenja vatre apelovao je i Centar javne bezbjednosti Banjaluka koji pokriva i područje opštine Kotor Varoš.

– Policija će u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeti mjere na utvrđivanju elemenata krivičnog djela i odgovornosti lica za koja se posumnja da su nemarnim ponašanjem izazvala požare. S obzirom na temperaturu koja pogoduje izazivanju i širenju vatre, apelujemo na sve građane, a naročito na poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne spaljuju ostatke žitarica i drvenog otpada u blizini šumskih kompleksa i zasada jer može doći do požara koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana – naveo je Centar javne bezbjednosti Banjaluka.

Prema njihovim podacima u periodu od 16. do 20. marta policija je izvršila uviđaj na 11 lokacija na kojima su, zbog nepažnje vlasnika, izbili požari u kojima je jedna osoba smrtno stradala. Požari su registrovani na području opština Kotor Varoš, Ribnik, Laktaši, Čelinac, Prnjavor, Srbac, Kneževo i grada Banjaluka, a smrtno je stradao starac iz Prnjavora.

Ako dođe do požara većih razmjera potrebno je obavijestiti sljedeće službe:

– Policija: 785-523

– Vatrogasno društvo: 785-104

– Opštinska služba Civilne zaštite: 785-108

– Centar za obaviještavanje: 121 (besplatan poziv)

– Vatrogasci: 123 (besplatan poziv)

– Policija: 122 (besplatan poziv)

– Lokalni lugar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*