Ključevi obnovljenih kuća božićni dar za osam porodica

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, potpredsjednik RS Josip Jerković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan uručili su danas ključeve osam stambenih jedinica za povratnike hrvatske nacionalnosti.

Obnova kuća koštala je 233.202 KM, a finansirana je iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Čordaš je rekao da je ovaj projekat skoro dvije godine bio blokiran u Sarajevu i da to ne može da razumije s obzirom na to da je riječ o kreditu, a ne donaciji.

– Nakon brojnih administrativnih prepreka uspjeli smo realizovati ovaj projekat na zadovoljstvo korisnika koji su dobili krov nad glavom i koji im više niko ne može oduzeti – podsjetio je Čordaš.

On je istakao da je najveći broj kuća obnovljen u prvih pet godina povratka.

– Ovo je stvarnost da nakon 25 godina izbjeglištva čovjeku obnavljamo kuću, a naša je dužnost da u mjeri u kojoj je to moguće ispoštujemo želju ljudi da se vrate u svoje kuće i u mjesta predratnog boravka – rekao je Čordaš.

On je naveo da su Vlada RS i ministarstvo na čijem je čelu imali dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš i da će ona biti nastavljena realizacijom novih projekata.

– Na području Kotor Varoša obnovićemo 69 stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u vrijednosti od 2,5 miliona KM – najavio je Čordaš i dodao da su trenutno u procesu igradnje 34 stambena objekta.

Jerković je u naselju Sokoline uručio ključeve novosagrađenog stambenog objekta Josipa Zebe, kazavši da je ovo odličan primjer saradnje ministarstva i lokalne zajednice.

– Znam koliko su vremena i truda uložili ministar Čordaš i načelnik Sakan sa svojim saradnicima da osiguraju uslove za održivi povratak ljudi, a izvođač radova je ispoštovao rokove i neki od korisnika će predstojeći Božić dočekati u svojim domovima – rekao je Jerković.

Zebina sestra Perka Momić koja je preuzela ključeve zahvalila je na tome što je obnovljena kuća njenog brata.

– On je na to dugo čekao. Posebno se zahvaljujemo ministru Čordašu i načelniku Sakanu na pruženoj pomoći – istakla je ona.

Sakan je rekao da Kotor Varoš i dalje ima potrebu za donatorima za obnovu stambenih jedinica.

– Srećan sam zbog činjenice da će svim korisnicima biti omogućeni normalni uslovi za život, ali očekujem da se u stvaranje uslova za održivost uključi još donatora, jer samo ako se ljudima osigura krov nad glavom i izvor prihoda možemo reći da smo im zaista stvorili uslove za povratak i ostanak na njihovim ognjištima – poručio je Sakan.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*