Kalamande će slaviti zlato, volimo i našu Srbiju i našeg Gorana Dragića

Mirno čekamo večerašnje finale Evropskog prvenstva u košarci, jer smo rijetki koji imamo sreću da ćemo biti zadovoljni bez obzira ko će pobijediti – Srbija koju volimo ili Slovenija za koju igra naš Goran Dragić.

Porodica Mile Kalamande koju smo zatekli u istoimenom selu nadomak Kotor Varoša među rijetkima je na prostoru bivše Jugoslavije koja se neće opredijeliti za jednu stranu kada na istanbulski parket večeras u 20.30 časova istrče “orlovi” i “zmajčeki” i otpočnu bitku za zlato.

Ekipa portala “Moj Kotor Varoš” posjetila je porodicu Dragićeve supruge Maje u Kalamandama gdje se nalazi i kuća njenog oca iz koje se 1986. godine zaputio u Sloveniju i tamo savio porodično gnijezdo. Rodnoj grudi se, međutim, rado vraća. I ne samo on, nego i njegova kćerka, a sa njom i slavni košarkaš Dragić.

– Kada smo ga prvi put dočekali u našim Kalamandama oduševio nas je svojom skromnošću i pogledima na život. Da nismo znali ko je nikada ne bismo pomislili koliko je slavan. Od prvog dana je odisao skromnošću, a takav je i danas. Nisu ga promjenili ni slava, ni bogatstvo koje je stekao igrajući košarku – počinje priču za MKV stric Majinog oca Mile Kalamanda.

Iako je godinama unazad, a posebno nakon što se otisnuo u NBA ligu, pritisnut obavezama, Dragić je svaki slobodan trenutak koristio da iz rodne Ljubljane dođe i u Kalamande.

– Vidi se na njemu da je zavolio naš kraj u kojem su rođeni Majini roditelji Goran i Ružica. Ispričaću vam jednu anegdotu koja jasno oslikava kakav je Dragić čovjek. Uz naše kuće protiče riječica Golubić i nikada ljeti nije došao da se nije kupao u viru. Zamislite plaže u Majamiju i ovdašnje virove. Takva je ljudina naš Goran – prisjeća se Kalamanda.

Posljedni put su se sa jednom od glavnih zvijezda Evrobasketa vidjeli u junu kada su bili njegovi gosti u Ljubljani.

– Goranu smo poželjeli da Sloveniju odvede u finale i da igraju sa Srbijom i eto želja nam se ostvarila. Sada ko god da pobijedi biće nam drago. I jedni i drugi su naši – kaže Mile.

Milin sin Milan pokazuje dragu uspomenu – reprezentativnu majicu sa Dragićevim potpisom.

– Obožavam Gorana i jedva čekam da ga ponovo vidim. Uvijek smo na vezi sa njima, a i sada se čujemo dok su u Turskoj. Maja i njen brat su u Turskoj gdje bodre Gorana i stalno mi šalju fotografije – kaže Milan.

Maja i Goran tokom boravka u Kotor Varošu mnogo vremena provode i kod njene bake Dragice u naselju Čepak, a zvijezda reprezentacije Slovenije i Majamija ne libi se da odsjedne i u lokalnim kafićima.

– Zavolio sam ovaj grad i iskreno se nadam da ću moći da pomognem i u radu sa djecom i mladim košarkaškim talentima – rekao je Dragić prilikom jedne od posjeta Kotor Varošu.

Veliki čovjek i igrač poslije evropske karijere potpisao je prvi ugovor u NBA ligi 22. septembra 2008. godine. Igrao je za Finiks, Hjuston i Majami sa kojim ima ugovor do 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*