Juričević i Čirkić u trci za Vijeće naroda RS

Centralna izborna komisija BiH dostavila je Narodnoj skupštini RS potvrđene i ovjerene liste kandidata za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda RS, a među njima su i dvojica Kotorvarošana – Dragan Juričević i Ahmet Čirkić.

Juričević se nalazi na kandidatskoj listi HDZ-a BiH koju je predložio odbornik u Skupštini opštine Kotor Varoš Ivica Marčinković. Riječ je o listi sa pet kandidata za izbor delegata u Vijeće naroda RS iz reda hrvatskog naroda, a Juričević na njoj zauzima treću poziciju.

Čirkić je kandidovan na listi koju je predložio poslanik koalicije Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić. Čirkić je kandidovan za delegata u Vijeću naroda RS iz reda bošnjačkog naroda i na listi sa deset imena nalazi sw na četvrtoj poziciji.

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je za 5. decembar prvu posebnu sjednicu na kojoj bi trebalo da budu birani delegati za Vijeće naroda RS i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće naroda RS čini 28 delegata i to po osam iz svaka od tri konstitutivna naroda i četiri delegata iz reda ostalih. Za izbor jednog delegata u Vijeću naroda RS potrebno je devet, a delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 14 glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*