Jezik štit za male narode, počnite pisati na svom jeziku odmah

Na početku prve glave u Svetom Jevanđelju po Jovanu stoji: U POČETKU BEŠE REČ, I REČ BEŠE U BOGA, I REČ BEŠE BOG! Struktura Riječi (odnosno jezika) je, dakle, potpuno  jasna: Otac, Sin i Duh Sveti.

Kvaziintelektualna polemisanja  (da ne kažem balavljenja) sa jezikom poput prijedloga o zajedničkom jeziku su hula na Živoga Boga. Nažalost, među potpisnicima te inicijative ima i poznatih imena koji samo pokazuju da o suštini, vrijednosti i značaju maternjeg jezika nemaju elementarnog pojma.

Imena koja dobijamo pri rođenju nose najdublju poruku tog početka; Ljubica, Milan, Svjetlana, Dragan, Bogdan… i druga i u svakom je klica te Velike i Žive Riječi i svako je obasjano Njegovom Ljubavlju!

Govorim o svom srpskom jeziku kome znam korijen, a drugi nek tragaju za svojim i neka ih Gospod prosvijetli u tom traženju. Neka moju Riječ ostave na miru!

Znao je Stefan Nemanja (otac Svetog Save) da je izgubljena Riječ strašnija od izgubljenog grada jer izgubljena Riječ je izgubljeni Bog u ljudskom srcu, a to je uvod u svaku nesreću; i ličnu i kolektivnu.

Mali narodi u vremenu globalnog imperijalizma se jedino mogu sačuvati odbranom kulturnog identiteta, znači jezikom. Zato će deklaracija o čuvanju srpskog naroda koju pripremaju Republika Srpska i Srbija sa poentom kako (prije svega) odbraniti i sačuvati srpski jezik imati veliku vrijednost i dublje značenje.

Ali, odbrana, čuvanje i njegovanje jezika je i individualan čin. Svako od nas pojedinačno je dužan da čuva svoj maternji jezik. Pogledajte samo nazive ugostiteljskih objekata (uz par časnih izuzetaka); sve neki strani nazivi na engleskom, i Bog me  ubio, ako i vlasnici znaju šta znače?! Koliko često pišemo ćirilicom na društvenim mrežama? Ima nas, koji i ne znamo pisati ćirilicom; nažalost!

Ko ne poštuje svoje neće poštovati ni tuđe – to je staro pravilo. Počnite pisati na svom jeziku i to odmah, sada i ovdje!!!

Čedo Tepić, diplomirani politikolog

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*