Istekao rok za plaćanje poreza, slijedi prinudna naplata

Poreska uprava RS objavila je danas da je istekao rok za uplatu poreza na nepokretnosti za 2016. godinu i pozvala sve poreske obveznike koji do sada nisu izmirili obaveze da to učine u što kraćem roku.

Iz Poreske uprave apeluju i da poreski obveznici koji još nisu izmirili obaveze za prethodne godine bez odlaganja uplate utvrđeni iznos poreskog duga.

– Protiv poreskih obveznika, koji nisu izmirili obaveze u roku i na način utvrđen Zakonom o porezu na nepokretnosti, Poreska uprava će preduzeti mjere prinudne naplate, izvršenjem na novčanim sredstvima, odnosno na pokretnoj i nepokretnoj imovini dužnika. Svim vlasnicima nepokretnosti koji nisu platili dospjeli porez na nepokretnosti iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate – istakli su u Poreskoj upravi.

Kotorvarošani su za 2016. godinu dobili višestruko uvećane račune za porez na nepokretnosti, što je izazvalo buru. Građanima i privrednicima su došli računi uvećani u prosjeku za 340 odsto u odnosu na 2015. godinu. Drastičan rast iznosa poreza na nepokretnosti uzrokovala je odluka Skupštine opštine Kotor Varoš kojom su promijenjene poreska stopa i zone na osnovu kojih se određuje vrijednost zemljišta. Skupštinska većina koju čine SDS, PDP i SDA u februaru ove godine usvojila je odluke kojima je poreska stopa povećana sa 0,06 na 0,20 odsto i izmijenjene zone na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nekretnina.

Nakon negodovanja građana i burne rasprave u Skupštini opštine, u avgustu je donesena odluka da poreska stopa bude vraćena na 0,06 odsto. Problem je, međutim, što su računi već bili podijeljeni i što je zakonski rok za dostavljanje odluke o poreskoj stopi istekao krajem marta. To je značilo da je nova skupštinska odluka bila mrtvo slovo na papiru i da građani moraju da plate uvećane račune kako se ne bi suočili sa kaznama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*