Inspektori počeli pojačane kontrole

Republička uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave vršiće tokom vikenda pojačane kontrole poštovanja mjera zaštite od epidemije virusa korona u zajednici i radnim sredinama.

Posebana pažnja u kontrolama biće usmjerena na ugostiteljske objekte, a naročito objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj osoba kao što su svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te prevoz putnika u javnom saobraćaju.

– S obzirom na frekvenciju građana koji koriste ove vrste usluga, te da zbog toga u ovim oblastima postoji povećan rizik od širenja virusa korona, korišćenje zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance i redovno provođenje mjera dezinfekcije ključni su faktori za suzbijanje rizika – istakli su u Inspektoratu RS.

Podsjetili su da su ugostiteljski objekti obevezni da organizuju rad u skladu s uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS u smislu reorganizacije prostora. To podrazumijeva da raspored sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, češće čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru, čišćenje stolova nakon svakog gosta, te da konobari moraju nositi maske.

U skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo za javni i međugradski prevoz obavezna je dezinfekcija vozila u skladu sa preporukama, korišćenje maske za vozača, a putnici su obavezni da nose maske.

– S obzirom na to da su inspekcijski organi do sada prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama u vezi sa donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimati i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga – naveli su iz Inspektorata.

Pozvali su privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera, te da i korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjere zaštite od epidemije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*