Inspektor iz Kotor Varoša ne odustaje od nezakonite gradnje

Ekološki inspektor iz Kotor Varoša Petko Čupić ponovo se oglušio o rješenje opštinske urbanističko-građevinske inspekcije i uprkos zabrani nastavio da pregrađuje zajedničko potkrovlje zgrade u kojoj stanuje.

Čupić duže od godinu uzurpira potkrovlje zgrade u kotorvaroškoj ulici Jovana Raškovića broj dva, gdje mimo saglasnosti svih stanara i bez građevinske dozvole gradi prostoriju za vlastite potrebe.

Njegovu inicijativu da u potkrovlju izgradi prostoriju za vlastite potrebe, a da zauzvrat o svom trošku zamijeni cijeli dotrajali krov zgrade stanari su usmeno podržali. Međutim, uslov je bio da na lice mjesta izađe stručnjak i procijeni da li temelj zgrade koja je izgrađena 1948. može izdržati nadogradnju i da Čupić obezbijedi građevinsku dozvolu, što on nije uradio.

Vanrednom kontrolom nadležne opštinske inspekcije u septembru ove godine utvrđeno je da Čupić rekonstruiše krov i nadograđuje bez građevinske dozvole, te je inspektor u skladu sa Zakonom o inspekcijama RS zabranio izgradnju krovnih vila i naredio mu da ih ukloni o svom trošku i vrati sve u prvobitno stanje.

Krajnji rok za izvršenje naložene mjere bio je 30. oktobar, a kako je navedeno u rješenju inspekcije, žalba na rješenje ne odlaže izvršenje. Ekološki inspektor je i ovaj put, kao i lani, ignorisao rješenja svojih radnih kolega i nastavio da gradi mimo zakona. Opštinski urbanističko-građevinski inspektor je i u novembru prošle godine naložio Čupiću da ukloni limenu pregradu koju je postavio u potkrovlju, što je tada potvrdilo i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Međutim, on je nastavio da uzurpira potkrovlje zgrade.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu Goran Malijević kaže da je inspekcija utvrdila da rješenje građevinskog inspektora iz septembra ove godine nije ispoštovano, ali da će sačekati odluku drugostepenog organa, s obzirom na to da se Čupić žalio.

– On je uputio žalbu resornom ministarstvu na rješenje inspekcije i mi ćemo sačekati njihovu odluku. Iako u rješenju piše da žalba ne odgađa izvršenje u praksi se ipak gleda da se iscrpe svi mehanizmi, pa ćemo vidjeti – rekao je Malijević.

On kaže da je za 1. novembar bilo zakazano ročište sa Čupićem u vezi sa rješenjem inspekcije.

– Tražio je da se postupak odgodi dok ne angažuje advokata i sud je udovoljio njegovom zahtjevu – rekao je Malijević.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Sanimir Božićević kaže da agonija stanara i dalje traje i da ne znaju do kada će morati da trpe sve to.

– Čupićevom bezobrazluku nema kraja. Koliko daleko ide najbolje govori to što sada gradi isključivo subotom kada smo mi nemoćni, jer ne možemo pozvati inspektora da dođe i vidi na licu mjesta šta se dešava, s obzirom na to da inspekcija ne radi subotom – kazao je Božićević.

Ogorčenje zbog nekomšijskog odnosa Čupića prema ostalim stanarima ne krije ni Ankica Verić koja sa suprugom i šestoro djece stanuje u prizemlju zgrade.

– Nevjerovatno je da neko ko je i sam inspektor ne poštuje zakone i propise, pa ni rješenja svojih kolega. Kako onda da očekujemo da poštuje nas. Nama je potkrovlje nedostupno i ne znam šta da radimo, njemu očigledno niko ništa ne može – kazala je Verićeva.

Čupićevu izjavu nismo uspjeli dobiti, jer nije odgovarao na telefonske pozive. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*