Inspekcija ulazi u Vatrogasno društvo Kotor Varoš

Grupa radnika Vatrogasnog društva Kotor Varoš zatražila je juče zaštitu Inspektorata RS, tvrdeći da im je starješina Nedeljko Sakan nezakonito smanjio platu i da nad njima vrši mobing.

Sakan odbacuje optužbe tvrdeći da dolaze od neradnika, a u Inspektoratu RS su potvrdili da je grupa radnika zatražila njihovu pomoć i da će njihovi inspektori izaći na teren i provjeriti njihove navode.

Pomoć inspekcije zatražili su Petko Božičković, Ljubo Popović, Radenko Keverović i Gojko Vučanović.

– Sakanovim malverzacijama, mobingu i napadima na radnike nema kraja. Posljednji njegov nelegalni potez je što je meni, Keveroviću i Popoviću umanjio platu za 20 odsto. To pravda tvrdnjama da Keverović i ja nismo bili na radnom mjestu, dok je Popovića optužio da mu je uzeo neke dokumente. Tih 20 odsto skinuo nam je sa plate za jun iako su se događaji iz kojih je izvukao nebulozne optužbe na naš račun odigrali u ovom mjesecu. Dok nas bez razloga kažnjava, radnicima koji mu podilaze je isplatio stimulacije i bonuse – kazao je Božičković.

On tvrdi da im je platu umanjio prije nego što su izašli pred disciplinsku komisiju u sklopu disciplinskog postupka koji je pokrenuo Sakan.

– To nema nikakvog smisla. Od inspekcije tražimo da zaustavi Sakana u daljem zlostavljanju zaposlenih i uništavanju Vatrogasnog društva. Pozivamo i druge nadležne organe da utvrde stanje u Vatrogasnom društvu – naveo je Božičković.

On će danas sa Keverovićem i Popovićem izaći pred disciplinsku komisiju.

– Komisija ne može utvrditi nikakve naše propuste i povredu radnih dužnosti, jer oni ne postoje. Okidač za Sakanove napade je taj što smo mi podnijeli prijavu policiji protiv njega kako bismo ga zaustavili u uništavanju Vatrogasnog društva – kazao je Božičković.

Sakan ističe da su vrata Vatrogasnog društva otvorena i za inspekciju i za druge organe, jer nema šta da krije.

– Sve radim transparentno i otvoreno. Pozivam inspektore da dođu i uvjere se da je tako, kao što mogu da učine i svi ostali istražni organi – kazao je Sakan.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje da disciplinska komisija nije zasjedala i dodaje da će još jednom raspravljati o kažnjavanju trojice zaposlenih.

– To su tri ološa i betera koji samo spletkare okolo i neće da rade. Mala im je kazna oduzimanje 20 odsto od plate. To je trebalo biti i više, ali o tome će odlučiti komisija, koja će im možda izreći i oštrije kazne – kazao je Sakan.

Grupa radnika Vatrogasnog društva Kotor Varoš podnijela je početkom mjeseca prijavu policiji protiv Sakana, kojeg sumnjiče za niz nezakonitosti. Nedugo poslije toga Sakan je napao Popovića, a iz Policijske uprave Banjaluka su tada saopštili da će protiv Sakana biti podnesen izvještaj o počinjenom prekršaju na osnovu odredaba Zakona o javnom redu i miru RS. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*