Inostrane firme konstantno šire poslovanje u Kotor Varošu

Povoljan poslovni ambijent i kvalitetna radna snaga neki su od razloga zbog kojih strane kompanije otvaraju poslovnice u RS, a u prilog tome govori i podatak da na teritoriji 51 lokalne zajednice, među kojima je i Kotor Varoš, uspješno posluju 1.192 strane firme.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan istakao je da se na teritoriji ove lokalne zajednice posebno izdvajaju dvije firme sa stoodstotnim stranim kapitalom, koje zapošljavaju više od 2.000 radnika.

– Riječ je o fabrici obuće „Sportek“ i preduzeću „Mehaničke konstrukcije“ koje se bavi mašinskom industrijom, a oba su u italijanskom vlasništvu. S obzirom na to da je Kotor Varoš i prije rata imao razvijenu mašinsku i kožarsku industriju, imali smo adekvatnu radnu snagu, a obezbijeđujemo i pogodnosti prilikom dodjele zemljišta, tako da ova preduzeća sada šire poslovanje – rekao je Sakan.

Dodao je da svako širenje proizvodnje znači nova radna mjesta i šansu za ostanak i mladih u Kotor Varošu.

– Firme dogovaraju saradnju sa Srednjoškolskim centrom „Nikola Tesla“ u Kotor Varošu, obezbjeđuju praksu za učenike i na taj način sebi školuju kadar. To je i dobar marketing za privlačenje drugih poslodavaca – rekao je Sakan.

On ističe da je najveći problem Kotor Varoša to što opština nema dovoljno građevinskog zemljišta u svom vlasništvu.

– Tu se malo komplikuje situacija dok se dogovorimo sa privatnim vlasnicima u vezi sa zemljištem, ali opet uspijevamo naći način da izađemo u susret investitorima – rekao je Sakan.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge najviše preduzeća čiji su stoodstotni vlasnici stranci posluje na području Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Gradiške i Dervente. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*