I lokalnu vlast i Dom zdravlja brine novi sistem poslovanja

Do najavljenog prelaska domova zdravlja na trezor, ostalo je manje od mjesec i po, iako se većini lokalnih zajednica i ovih zdravstvenih ustanova taj plan nimalo ne dopada, a među njima je i Kotor Varoš.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan kaže da mu nije jasno šta ih čeka od marta, iako je Dom zdravlja “Sveti Pantelejmon”, u odnosu na gubitaše u drugim lokalnim zajednicama, ima bolju startnu poziciju.

– Sreća je što naš Dom zdravlja nije gubitaš i nema zaduženja pa zbog toga nećemo morati preuzimati njihove obaveze kao što je vraćanje kredita. Nrće biti tog opterećenja i mislim da ćemo to lakše usvojiti novi sistem nego druge opštine koje imaju taj problem, iako ćemo se i mi susresti sa raznim izazovima – kaže Sakan.

Novi način poslovanja sa zadovoljstvom ne očekuje ni direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić, koji je ranije istakao da će im to značajno usložiti i otežati svakodnevni rad.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da Vladi nije cilj da dodatno optereti lokalne zajednice, već da uvede više odgovornosti u poslovanju domova zdravlja i da to na prvom mjestu podrazumijeva bolju kontrolu novca.

– Vlada će prije uvođenja domova zdravlja u trezor naći rješenje za izmirenje njihovih dugovanja. Zdravstvo se za sad finansira iz samodoprinosa, nemamo nijednog drugog izvora što sada otežava funkcionisanje. Ovo bi bila samo bolja kontrola između Fonda zdravstva koji prikuplja sredstva od doprinosa i domova zdravlja kao krajenjeg potrošača. Želimo da imamo potpunu kontrolu gdje ta sredstva završe – kaže Bogdanić.

Među najvećim kritičarima novog modela je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji kaže da bi bez jasne pripreme definisanja ranijih dugova, sistema organizacije i nadležnosti bilo potpuno ishitreno, već u martu lokalnim zajednicama prebaciti svo nasljeđe, dugove i probleme zdravstvenog sistema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*