Hrvatska želi izgradnju doma i puta u Jakotini

Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić razgovarao je danas u Kotor Varošu sa načelnikom opštine Zdenkom Sakanom o stvaranju uslova za izgradnju društvenog doma u Jakotini i izgradnji puta prema ovom naselju.

Piličić je istakao da bi izgradnjom društvenog doma bili stvoreni uslovi za češće okupljanje raseljenih Hrvata i onih koji su se vratili na svoja ognjišta na području opštine Kotor Varoš.

– Sakan je obećao pomoć u vezi sa rješavanjem prostorno-planske dokumentacije kako bi na proljeće mogli da krenemo u realizaciju ovog projekta, koji će mnogo značiti za Hrvate ovog kraja – naglasio je Piličić.

On je izrazio zadovoljstvo što je na području opštine Kotor Varoš u protekle dvije godine uloženo 2,6 miliona KM zahvaljujući programu regionalnog stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i projektu rekonstrukcije stambenog fonda.

– Nastojaćemo da realizujemo nove projekte za povratnike i interno raseljena lica svih nacionalnosti jer je Kotor Varoš opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti i privlačna je za život – poručio je Piličić i dodao da će kao rođeni Kotorvarošanin nastojati da unaprijedi svaki vid saradnje sa opštinom.

Sakan je naglasio da je saradnja sa predstavnicima hrvatskog naroda na visokom nivou i da je neophodno zajedničkim snagama rješavati životne probleme.

– Nastojimo stvarati jednake uslove za kvalitetan društveni život na cijelom gradskom području. Naša obaveza je da pružimo pomoć u izgradnji infrastrukture, čime ćemo dodatno podstaći građane na još veću participaciju u društvenim procesima – rekao je Sakan.

On je izrazio nadu da će dosadašnja uspješna saradnja sa Konzulatom Hrvatske u Banjaluci biti nastavljena i zajedničkim naporima poboljšana.

Načelnik opštine Velika u Hrvatskoj Vlado Boban, koji je prisustvovao današnjem sastanku, najavio je saradnju sa opštinom Kotor Varoš u vezi sa korištenjem pretpristupnih fondova Evropske unije prije svega u rješavanju putne infrastrukture.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*