Horor premijerno u Kotor Varošu

Кnjige „Crni pupoljak“ autora Ninoslava Mitrovića promovisana je u Narodnoj biblioteci Kotor Varoš.

Tema ovog horor romana je nastala iz domaće srpske mitologije, vjerovanja i narodnih predanja. Mitrović je kazao da je oduvijek gajio ljubav prema ovom žanru i da je odlučio da piše ono što je volio da čita.

– Mogu slobodno da kažem da sam jedini pisac horor književnosti s ove strane Drine i jedan od svega nekoliko pisaca koji se bave ovom vrstom književnosti na Balkanu. Kao veliki poznavalac naše etnologije, jer sam po struci diplomirani etnolog, odlučio sam se na pisanje ovog romana – kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, radnja ovog romana smještena je u seosko, ruralno područje i prati priču mlade žene koja je neplanirano zatrudnila.

– Sve to prate događaji vezani za folk horor. Folk horor je sve traženiji u svijetu i poznati pisci posuđuju vjerovanja i mitove iz raznih religija. Mi imamo toliko starih predanja, mitova, legendi, a malo se piše o tome, skoro nikako – naglasio je Mitrović.

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić kazala je da su kotorvaroški čitaoci po prvi put imali priliku da prisusustvuju promociji horor romana.

– Horor kao književni žanr je veoma rijedak i u svijetu, a posebno kod nas. Ninoslav je jedini domaći pisac ove vrste književnosti što dovoljno govori o njegovoj zastupljenosti – kazala je Vasićeva.

„Crni pupoljak“ je izdala izdavačka kuća „Imprimatur“, a njen vlasnik Boris Maksimović kazao je da je na prvo čitanje roman na njega ostavio fantastičan utisak, iako nije ljubitelj horora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*