Hodočasnici iz Kotor Varoša se poslije dva dana pješačenja poklonili Svetom Ivi

Hodočasnici iz Kotor Varoša prisustvovali su danas misi u Podmilačju kod Jajca gdje su juče stigli pješice u čast jednog od najvećih svetaca u hrišćanskom svijetu Svetog Ivana Krstitelja u narodu poznatijem kao Sveti Ivo.

Hodočasnici su na dug put tradicionalno ispraćeni uz blagoslov iz crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Kotor Varošu i poslije dva dana pješačenja došli u Podmilačje.

– Najvažnije je da na ovo hodočašće idemo sa punom svješću i da znamo zašto idemo. Hodočašće nije ispit naše tjelesne kondicije i spremnosti, nego ispit naše vjere – istakao je župnik župa kotorvaroške doline fra Zoran Mandić.

Svetište u Podmilačju i ove godine je pohodilo više hiljada ljudi. Podmilačje je jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Tu se od polovine 15. vijeka, kad je svetište utemeljeno i sagrađena crkvica, svake godine uoči i na spomendan Svetog Ivana Krstitelja 23. i 24. juna okupljaju hiljade vjernika, svečevih poštovaoca i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih država svijeta.

U Podmilačje dolaze bogati i siromašni, stari i mladi, bolesni i zdravi bez obzira na vjeroispovijest, moleći za zdravlje i sreću. Svake godine put Podmilačja pješice odlazi veliki broj kotorvaroških katolika, a u njihovu čast Hrvatska-radio televizija je snimila i dokumentarni film. Film u trajanju nešto kraće od jednog časa biće prikazan sutra u 21.25 časova na programu HRT3.

Podmilačkim krajem i dalje se pronosi legenda prema kojoj je crkva posvećena svetom Ivanu Krstitelju “bježeći” od Turaka preko noći prešla na drugu obalu Vrbasa, gdje se i sada nalazi. Priča se da se za vrijeme niskog vodostaja rijeke još može vidjeti trag kuda je crkva “prošla”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*