“Govorne mane” Branimira Kršića terapija u stihu

Poezija je jasan dokaz života. Ako je vatra tog života rasplamsana, poezija je, samo pepeo. Govorio je tako Branko Miljković dokazujući time snagu čovjekovih misli, a jasan dokaz, da možda najljepše o pjesniku može da govori pjesnik pokazli su sinoć u Banjaluci tvorci stihova Branimir Kršić iz Kotor Varoša i njegov kolega Milan Rakulj iz Banjaluke.

Baš kao i svaki umjetnik koji smatra da njegova djela svijetu mogu da kažu mnogo više od njega samog, takav je i Kršić, pa je ekipa Art kluba “Prostor” imala težak zadatak da ga privoli da predstavi svoju četvrtu zbirku poezije “Govorne mane”. Ipak, na radost svih onih koji cijene njegovo pisanje, pristao je i svojim stihovima započeo druženje sa čitaocima.

U pauzama od poezije, o Kršićevoj poeziji, govorio je njegov prijatelj po peru, Rakulj.

– Kršić je onaj koji brani duševni mir. On je mirni branilac slutnji i zabluda poezije s jedne, i onaj koji krši, lomi, slama, razbija, kida i prelama rečenice sa druge strane. Onaj koji odudara od normalnog, običnog načina izražavanja – govorio je nadahnuto Rakulj ističući da bi se književni kritičari morali dobro pomučiti da otkriju da li je Kršić kao diplomirani, i kako sam sebe naziva nepopravljivi filolog, pjesnik jezika ili pjesnik nadahnuća, te da je prava rijetkost da je neko podjedanko dobar u te dvije stvari kao što je on.

U “Govornim manama”, autor preispituje gramatiku i smisao govora, tumači knjige, pjeva o rušiteljima i nerođenoj djeci, a sve to povezuju niti “što se pod kožom ježe”. Ipak, smatra Rakulj, a Kršić je saglasan, da je ova knjiga otkrila  jednog novog Branimira.

– Ova knjiga znači da su neke stvari legle na svoje mjesto i predstavlja zatvaranje jednog kruga, jedne cjeline koja je začeta još u prvoj knjizi. Ovaj rukopis jeste sve prethodno iskustvo na jednom mjestu. Pitam se šta će doći kasnije. Mada, lirika je danas nepravedno zapostavljena – kazao je Kršić.

Kršić je ranije objavio tri knjige poezije “Obične pjesme”, “Čertoreznik” i “Razgovor sa Stevanom”.

1 Comment

  1. “Proguglao” sam ime svog prijatelja Branimira i evo me ovdje, obradovan jer vidim da i dalje stvara, da se, ipak, nije predao. Ako neko zna kako da stupim u kontakt sa ovim vrsnim pjesnikom i još boljim čovjekom, neka mi pomogne. Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*