Gorivo na našim pumpama skuplje nego u Austriji, plate pet puta manje

Gorivo u BiH skuplje je nego u Austriji, zemlji visokog životnog standarda i sa višestruko većim prosječnim primanjima od ovdašnjih.

Cijena dizela u Austriji juče se kretala od 2,04 do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru. To su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč, a potkrijepile su ih i fotografije na društvenim mrežama koje su objavili državljani BiH koji žive i rade u Austriji.

Litar dizela koštao je juče u BiH 2,10 do 2,30, a benzina od 2,10 do 2,26 KM, što pokazuje da su cijene veće ili u najboljem slučaju iste kao u Austriji.

Međutim, ono što se u velikoj mjeri razlikuje je visina plate u ovoj srednjoevropskoj zemlji u odnosu na BiH. Prema posljednjim podacima, prosječna neto plata u Austriji iznosi 2.009, a u BiH tek 439 evra ili četiri i po puta manje.

U pokretu potrošača “Reakcija” iz Banjaluke kažu da su cijene goriva na evropskom nivou, ali da su kućni budžeti građana dosta niži u odnosu na evropske zemlje.

– U slučaju poskupljenja niko ne pita potrošače za njihovo mišljenje. Svjedoci smo da su akcize uvedene olako, niko nije razmišljao o potrošačima i o tome da li će to oni moći iznijeti, a u pitanju je proizvod koji moraju koristiti kako bi mogli normalno funkcionisati u svakodnevnom životu. Slično je i kod drugih usluga – kaže predsjednik “Reakcije” Slaviša Kajkut.

Poskupljenje goriva uslijedilo je 1. februara kada su na snagu stupile izmjene Zakona o akcizama BiH, kojima je putarina povećana za 0,15 KM po litru derivata plus PDV. Povećana je i akciza na lož-ulje sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i akciza od 0,30 KM na biogoriva i biotečnosti. Povećanje nameta za sobom je po automatizmu dovelo i do rasta cijene goriva za isti iznos. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*