“Golubić” muči manjak putnika i nelegalni prevoz, razmišljaju o “rezanju” linija

Visoke cijene goriva, nedostatak vozača i sve manji broj putnika razlog su što veliki broj prevoznika u RS posluje na granici rentabilnosti, a koliko je situacija ozbiljna svjedoči činjenica da pojedini prevoznico već razmišljaju o ukidanju nekih linija i među njima je i “Golubić” iz Kotor Varoša.

Iako su svjesni da zbog takvih poteza mogu trajno izgubiti linije od kojih odustanu, autobuski prevoznici ističu da, ukoliko ovakva situacija potraje, neće imati drugog izlaza osim da skraćuju redove vožnje.

Nerentabilne linije natjerale su i rukovodstvo kotorvaroškog preduzeća “Golubić” da razmišlja o smanjenju broja polazaka.

– Ne znamo šta da činimo. Putnika je sve manje, a i ono malo što ima, otimaju nam nelegalni prevoznici. Prijavljujemo ih inspekciji i policiji, ali ne vrijedi. Moguće da ćemo praviti neke redukcije – rekao je direktor “Golubića” Milan Škorić.

Generalni direktor dobojskog preduzeća “Trebava ekspres” Vlado Jaćimović ističe da ga je za godinu napustilo desetak vozača, te da će biti primoran da smanjuje broj linija ako se odliv radnika nastavi.

– Lani smo bili prinuđeni da smanjimo poslovanje, a moraćemo i ove godine ako ljudi nastave odlaziti. Ne idu samo vozači već i električari, mehaničari, bravari… Za one koji su otišli sam uspio naći zamjenu, doduše za veću platu, ali čini mi se da su i oni na putu da odu. Ostaju samo oni pred penziju i penzioneri, bez kojih ljeti, kad je sezona, ne bismo mogli opstati – rekao je Jaćimović i dodao da je zbog odliva stanovništva broj putnika smanjen i za deset odsto.

Generalni direktor preduzeća “Semberija transport” Pantelija Mitrović kaže da mnogi prevoznici pojedine linije održavaju na svoju štetu, jer znaju da ako odustanu kasnije neće moći lako da ih vrate.

– Zakon propisuje da ako obrišeš neku liniju ne možeš je kasnije registrovati za dvije godine. U međuvremenu dođe drugi prevoznik i gotovo. Sa naše stanice autobusi idu prazni, i naši su poluprazni, ali iz inata ili čega već niko ne odustaje. Nadamo se boljem sutra – priča Mitrović i dodaje da je međunarodni prevoz u ekspanziji, pa troškove domaćeg saobraćaja pokrivaju tim linijama.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS i direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić kaže da na području Banjaluke vlada velika konkurencija zbog čega prevoznici ne razmišljaju o ukidanju nekih linija.

– Pojedine prigradske linije su nerentabilne, ali prevoznici svjesno voze s minusom da bi ih održali nadajući se boljoj situaciji. Takođe, pritisak građana da se linije redovno održavaju bez obzira na mali broj putnika je veliki – pojasnio je Mijić i dodao da na području Banjaluke trenutno ne nedostaje vozača zahvaljujući prekvalifikaciji u Edukativnom centru Privredne komore RS.

Prevoznici do 20. februara treba da dostave spiskove redova vožnje Privrednoj komori RS radi redovnog godišnjeg usklađivanja linija. To je prilika da prevoznici dobiju nove linije, koriguju postojeće redove vožnje ili odustanu od nekih termina i trasa. (Glas Srpske)

1 Comment

 1. A kada je trebalo odmah poslije rata, uz pomoć ondašnjeg predsjednika opštine, uništiti kombi taksi prevoznike, a da bi ste vi napredovali – onda ste mogli!!! A bilo je tih kombi ptevoznika koji su morali ostaviti taj svoj posao i ići u rat i stvarati Republiku Srpska. Rat završen, Srpska stvorena, a
  njima se ne dozvoljava da nastave posao kojim
  su se bavili prije rata. Kada je trebalo Zoranu
  Tepiću praviti nelojalnu konkurenciju i voziti po
  sniženim cijenama prema Šipragama – i onda ste
  mogli voziti!!! Da znate, tada nije bilo Zakona o konkurenciji, ali po sadašnjem Zakonu – bili biste žestoko kažnjeni.
  Izgleda da u vašoj organizaciji vođenja firme nešto žestoko škripi. Jer, koja opština ima toliko radnika, a i đaka. Ja lično, kao građanin koji nema automobil minimalno koristim usluge “Golubića”. Imaju još trojica drugih prevoznika, a konačno i taksisti koji nisu mnogo skuplji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*