Glamočak: SNSD otvorio Pandorinu kutiju i put za nanošenje štete RS

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Glamočak smatra da je glasanjem za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, SNSD još jednom pokazao nedosljednost u političkom djelovanju i opšte nepoznavanje ustavno-pravnog poretka BiH.

– Neophodno je podsjetiti delegate SNSD-a da je formiranje i djelovanje Doma naroda Federacije BiH i oblast sprovođenja izbora u gradu Mostaru uređena Ustavom Federacije BiH. Nemoguće je mijenjati Izborni zakon BiH u ovim oblastima na juče predložen način, a da prethodno ne bude promijenjen Ustav Federacije BiH – naveo je Glamočak.

On je ocijenio da je SNSD jučerašnjom podrškom neustavnom prijedlogu HDZ-a otvorio Pandorinu kutiju kršenja ustava koja sutra RS može samo nanijeti štetu. Glamočak je dodao da ovom neodogovornošću SNSD pokušava da da učešće u još jednoj političkoj krizi čiji je cilj skretanje pažnje javnosti sa nagomilanih društvenih problema za koje Vlada RS nema odgovora.

Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH pokrenuo je juče postupak, kojim se Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH proglašava štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Prije toga, Dom naroda je većinom glasova usvojio zahtjev Kluba hrvatskih delegata da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Iz RS su za hitnu proceduru bili delegati SNSD-a Nebojša Radmanović i Sredoje Nović, te Dragutin Rodić iz DNS-a, a protiv Darko Babalj i Ognjen Tadić iz SDS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*