Glamočak: Novi zakon uvodi monopol na igre na sreću

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS iz Kotor Varoša Nedeljko Glamočak ocijenio je da je usvojeni Zakon o igrama na sreću loše rješenje jer se želi uvesti monopol na igre na sreću.

– Ovo zakonsko rješenje nije dobro, jer će “Lutrija RS” moći da izabere partnera sa kojim će sarađivati – rekao je Glamočak u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Prijedlogu zakona igrama na sreću koji je na kraju usvojen po hitnom postupku.

On kaže da su upozoravajući navodi Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću da će zbog usvajanja pomenutog zakona dio radnika ostati bez posla i RS izgubiti 60 miliona KM.

Replicirajući Glamočaku, ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da su svi priređivači igara na sreću u prošloj godini platili 28 miliona KM paušala i tri miliona maraka poreza na dobit i da je iz toga jasno da RS ne može izgubiti 60 miliona KM. Vidovićeva je ponovila da u priređivanju igara na sreću ne može bez posla ostati 16.000 radnika, jer ih je 5. marta ove godine bilo prijavljeno 2.749.

Ona je istakla da je cilj Zakona o igrama na sreću unapređenje sistema igara na sreću, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM. Vidovićeva je istakla da već u narednoj godini prihod od igara na sreću može iznositi 60 miliona KM.

– Takođe, cilj je jačanje uloge javnog preduzeća “Lutrija RS” koje je u cijelosti u vlasništvu RS i davanje tom preduzeću uloge koju ovakvo preduzeće ima u zemljama u okruženju i šire – rekla je Vidovićeva.

U RS su registrovane 1.033 kladionice, 441 automat-klub sa 5.369 automata, šest priređivača internet igara, 16 tombola, kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću, a ukupan broj prijavljenih radnika na kraju 2017. godine bio je 2.478, a 5. marta ove godine 2.749.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*